Požari se približavaju Sidneju, vatrogasci se bore protiv stotine plamena

Svet 06. dec 201907:14 > 07:47
AAP Image/Dan Himbrechts/via REUTERS

Vatrogasci su se u petak borili da zaustave gotovo 150 požara u državi Novi Južni Vels dok su jaki vetrovi raspaljivali plamen i ponovno opasnim dimom zaklonili Sidnej, najveći grad Australije.

Od početka novembra u požarima su poginule najmanje četiri osobe i uništeno je više od 680 domova, a požari i dalje gore u Novom Južnom Valsu, državi Viktoria, Južnoj Australiji i državi Kvinslend.

Dok je širom istočne obale Australije zapaljeno gotovo 150 požara, poverenik ruralne vatrogasne službe Novog Južnog Velsa Šejn Ficsimons rekao je da su vlasti posebno zabrinute zbog osam požara oko Sidneja, glavnog grada države u kojem živi oko pet miliona ljudi.

„Oni imaju potencijal ili se očekuje da će se proširiti dalje na istok, što nažalost ulazi u naseljena područja, sela, zajednice, izolovana ruralna područja i poljoprivredne i poslovne kompanije u cijeloj regiji“, rekao je Ficsimons novinarima u Sidneju.

Nekoliko požara severozapadno od grada spojilo se zajedno kako bi stvorilo jedan veliki front koji se širi vrućim, suvim vetrom, rekao je.

Požari su česti u Australiji, ali ovogodišnja požarna sezona počela je mnogo ranije nego inače s temperaturama koje se redovno penju iznad 40 stupnjeva Celzijusa pre početka leta i dok jaki vetrovi duvaju kroz isušen krajolik.

Najgori rekordni požari u Australiji su u februaru 2009. uništili hiljade domova u Viktoriji pri čemu su usmrtili 173 osobe i ranili njih 414.