Ruski grad preplavljen gladnim polarnim medvedima

Svet 06. dec 201909:09 > 09:13
REUTERS/Stringer

Grad na dalekom severoistoku Rusije preplavljen je proteklih dana gladnim polarnim medvedima zbog neuobičajeno toplog vremena, objavio je World Wildlife Fund (WWF).

Prebrojano je više od 50 polarnih medveda u blizini Rirkaipija, jer na morskim područjima na kojima ti grabljivci uobičajeno love nema dovoljno ledenog pokrivača.

„Gotovo su svi medvedi mršavi“, kaže Tatjana Minenko koja vodi grupu koja nastoji sprečiti susrete medveda i ljudi, navodi se u saopštenju koje je objavio ruski ogranak WWF.

Iako su polarni medvedi česti u tom području, posebno je retko za tako veliki broj da se spusti do naseljenih podučja istovremeno, navodi organizacija.

To je područje suočeno s neuobičajeno toplim vremenom od početka decembra, navodi organizacija.

Iako se led uz obalu pojavio nije dovoljno debeo da izdrži težinu medveda, kažu u organizaciji.

Pre nekoliko meseci izgladnela ženka polarnog medveda uočena je stotine kilometara južno od prirodnog staništa u ruskom gradu Norilsku zbog smanjivanja ledenih prostranstava na severu.

Mršava ženka pod stresom s blatnjavim šapama tragala je tada za hranom u severnom sibirskom gradu. Medvedica je kasnije spasena i odvedena u zoološki vrt u Krasnojarsk.

Vrt je tada objavio da se hranila pokvarenim ostacima hrane koje je pronašla.