Protesti u Francuskoj: Javni prevoz gotovo paralisan, suzavac, 87 uhapšenih…

Svet 06. dec 201921:46 > 21:48
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Predsednik Francuske Emanuel Makron, koji pretenduje da bude prvi među liderima EU, suočava se kod kuće sa ozbiljnom krizom. Najmasovniji štrajk sindikata u Francuskoj od 1995. ušao je u drugi dan. Protesti su skoro u potpunosti paralisali javni prevoz. U Parizu policija je uhapsila 87 osoba.

Sukobi su izbili kada se grupa ljudi koja je nosila maske, obučena u crno, izdvojila i opustošila jednu autobusku stanicu u blizini Trga Republike i porazbijala prozore na radnjama.

„Danas smo shvatili da su ugrožena naša prava. Tu smo da odbranimo svačija prava. Ima mnogo razloga, a reforma penzija je samo jedna. Ta socijalna degradacija traje već godinama“, kaže jedan student.

Policija je potom ispalila suzavac. Nedaleko odatle policija je upotrebila pendreke kako bi se odbranila od demonstranata, koji su pojurili ka njoj.

Predstavnici sindikata poručili su da neće prekinuti štrajk sve dok predsednik Emanuel Makron ne odustane od najavljene reforme penzionog sistema.

„Ja sam blizu penzije i ne bojim se toliko za sebe. Više razmišljam o kolegama koji dolaze za mnom, mom sinu, o novoj generaciji. I po mom mišljenju ne možemo ljudima reći da rade čitav život. Nismo za jednokratnu upotrebu. Nismo predmeti koji se mogu koristiti dok mogu da rade, a zatim ih bacite“, navodi jedna Francuskinja.

Sindikati, koji smatraju da reforma koju predlaže predsednik nudi lošije uslove za penzionisanje i primorava određene kategorije da rade duže, nastavljaju štrajk zbog čega se je došlo do kolapsa u saobraćaju.

„Suviše je komplikovano čekati liniju autobusa ili metroa koja radi ili ne. Zato sam se odlučila za pešačenje“, kaže jedna građanka.

„Iznajmila sam kola, jer je neizvesno da li će biti voza za Monpelje, ali se nadam da će naići voz u Mopeljeu za Narbon, gde su moja kola“, navodi druga.

Železnički operater SNCF saopštio je da je otkazano 90 odsto linija. U Parizu od 16 linija, ne radi 10.

Otkazana je i jedna petina letova. Zatvorene su mnoge škole, a bolnice rade samo u hitnim slučajevima.

Vlada se za sada ne oglašava, ali ima glasina da će se štrajkom pozabaviti tokom vikenda.

Iz sindikata su poručili da je ključni dan ponedeljak, ali i da su spremni da nastave štrajk do Božića.