Poljska želi da od Austrije kupi logor Mathauzen

Svet 06. dec 201922:38 > 22:40
AFP/ALEXANDER KLEIN

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da njegova vlada želi da od Austrije otkupi lokaciju nekadašnjeg nacističkog koncentracionog logora Mauthauzen, gde su tokom Drugog svetskog rata ubijene desetine hiljada Poljaka.

Moravjecki je rekao da je cilj da se sačuva sećanje na oko 120.000 žrtava logora, među kojima je bilo mnogo poljskih intelektualaca.

Logor Mauthauzen je otvoren 1938. i bio je prvi koji su nacisti otvorili u okupiranoj Austriji. Do trenutka kada su saveznički vojnici 1945. stigli do njega, kroz logor je prošlo 335.000 zatvorenika. Uslovi života u logoru su bili takvi da su dovodili do masovnih umiranja.

POVEZANE VESTI

Među onima zatočenim u njemu bili su protivnici nacizma, komunisti, homoseksualci, poljski intelektualci, Španci, sovjetski ratni zarobljenici i drugi.

Poljska vlada tvrdi da izgrađeni stanovi i kancelarije koje pokrivaju deo lokaliteta ne odgovaraju njegovoj prirodi. Varšava je ponudila Austriji da otkupi lokalitet da bi ga očuvala za budućnost, rekao je premijer Moravjecki, iako nije objasnio kako bi eventualna kupovina bila izvedena.

„Ne možemo dozvoliti da lokacija nekadašnjeg logora za istrebljenje bude pretvorena u nešto što nije vredno obeležavanja“, rekao je poljski premijer.

Moravjecki je ovo izjavio u Aušvicu, najvećem nacističkom logoru smrti, tokom prve posete nemačke kancelarke Angele Merkel tom lokalitetu. Nemci su izgradili Aušvic-Birkenau u okupiranoj Poljskoj 1940. godine i do 1945. tu ubili oko 1,1 miliona ljudi, najvećim delom Jevreja.