Salvini preti bojkotom Nutele zbog turskih lešnika

Svet 06. dec 201923:39 > 23:43
Tanjug/AP/ANSA/Maurizio Brambatti

Desničarski opozicioni italijanski lider Mateo Salvini zapretio je da će bojkotovati Nutelu jer njeni sastojci nisu 100 odsto italijanski.

„Predomislio sam se jer sam saznao da Nutela sadrži lešnike iz Turske, pa bih radije pomagao kompanijama koje koriste italijanske proizvode“, rekao je Salvini u četvrtak uveče na jednom skupu.

Salvini voli da javno ističe svoje prehrambene navike u sklopu strategije na društvenim mrežama, a Nutelu je često promovisoa na fotografijama hrane na Tviteru i Fejsbuku.

POVEZANE VESTI

Sebe je u petak opisao kao jednog od najvećih potrošača Nutele i upitao: „Koga je briga za dijetu?“.

On je pozvao Ferero i druge italijanske kompanije da „nabavljaju italijanski šećer, lešnike, mleko“.

Ferero, proizvođač Nutele, najveći je svetski otkupljivač lešnika, jer italijanski uzgoj tog koštunjavog voća nije dovoljan za proizvodnju krema koji je popularan u celom svetu. Ni svi proizvođači italijanske testenine ne koriste italijansku pšenicu jer je Italija ne proizvodi u dovoljnim količinama.

Ferero je odbio da odgovori na Salvinijeve primedbe. Na njihovom sajtu piše da lešnike kupuju „većinom u Turskoj i Italiji“, ali i u Gruziji, Čileu, Južnoj Africi i Australiji, kao i da promovišu društveno odgovoran i održivi uzgoj.

Turska proizvodi 70 odsto količine lešnika u svetu, a sledi je Italija s 20 odsto prema podacima UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Njujork tajms i drugi mediji ranije su objavili da industrija lešnika u Turskoj izrabljuje decu, većinom sirijske izbeglice.

Mateo Salvini vodi italijansku desničarsku stranku Liga čiji je moto „Prvo Italijani“. Prema ispitivanjima javnog mnjena, Liga vodi sa oko 32 odsto podrške.