Bela kuća potvrdila da neće učestvovati u pripremi opoziva predsednika

Svet 07. dec 201909:57 > 09:59
Shutterstock

Bela kuća je prošle noći potvrdila da neće učestvovati na sednici o pripremi formalne optužnice za smenjivanje predsednika Donalda Trampa.

Bela kuća se o tome izjasnila na isteku roka koji joj je odredio Odbor Predstavničkog doma Kongresa SAD za pravosuđe.

Bela kuća je taj proces u Predstavničkom domu američkog Kongresa nazvala „šaradom“.

„Kao što znate, vaša istraga o pokretanju optužnice je potpuno neosnovana“, napisao je advokat Bele kuće Pet Sipoloni u pismu poslaniku Demokrata, Džeriju Nedleru, predsedavajućem Odbora donjeg domu američkog Kongresa za pravosuđe.

Bela kuća koja je do sada odbila da sarađuje u istrazi Demokrata o opozivu predsednika imala je rok do petka uveče da se izjasni da li će učestvovati, preko advokata, na sednici o pisanju zvaničnog predloga Odbora za pravosudje za njegov opoziv.

U dva pasusa pisma o tome se izričito ne kaže da Bela kuća odbija da učestvuje, ali, po jednom visokom zvaničniku administracije, to jeste značenje tog teksta, navodi agencija AP.

U pismu advokat Bele kuće optužuje Demokrate da „traće vreme Amerike“ s „tom šaradom“ i navodi da bi usvajanje zvaničnog predloga za opoziv predsednika Trampa bilo ravno „nesmotrenoj zloupotrebi vlasti“ za šta kritičari optužuju Trampa.

Sipoloni je u pismu citirao Trampovu Tviter poruku poslatu ranije ove nedelje: „Ako hoćete da me opozovete, uradite to sada, brzo, da možemo da imamo fer sudjenje u Senatu i da naša zemlja može da se vrati radu“.

Odluka je doneta dan pošto je predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi objavila da je zatražila od predsedavajućih odbora koji vode istragu o Trampovim odnosima sa Ukrajinom da počnu pisanje optužnice zbog „zloupotrebe položaja“ jer on „ponovo pokušava da kompromituje izbore u sopstvenu korist“.

Glasanje o opozivu bi moglo da u Predstavničkom domu bude pre božićnog raspusta, te bi, ako tekst tu prodje, na redu početkom iduće godine bio Senat, gde većinu imaju Trampovi Republikanci.