Mega požar besni nadomak Sidneja, vlasti nemoćne pred stihijom

Svet 07. dec 201910:54 > 11:00
Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft

Veliki požar dužine 60 kilometara, severozapadno od Sidneja u Australiji, toliko je veliki da za sada ne može da se ugasi, upozorili su vatrogasci. Požar koji zahvata gotovo 300.000 hektara je nadomak predgradja Sidneja, grada prekrivenog dimom, s najvećim brojem stanovnika u Australji, prenosi danas Bi-Bi-Si (BBC).

Više šumskih i poljskih požara se spojilo i formiralo „megapožar“ koji nekontrolisano gori severno od Sidneja, javile su juče australijske vlasti priznajući da su nemoćne pred tom vatrenom stihijom.

Visoki vatrogasni zvaničnik i australijske države Novi Južni Vels, Rob Rodžers, rekao je da se verovatno povezalo bar osam već velikih požara, prenosi Frans pres.

POVEZANE VESTI

Vatrogascima je preostalo da organizuju evakuaciju stanovništva, da pokušaju da zaštite objekte i da se nadaju brzom kraju suše i vetrova koji doprinose podsticanju vatre.

„Ne možemo da zaustavimo ove požare. Nastaviće se dok se uslovi ne promene, i tada ćemo učiniti šta možemo da pokušamo da ih obuzdamo“, rekao je Rodžers za televiziju Ej-Bi-Si (ABC).

Ljudima koji ne mogu da odbrane svoju imovinu od vatre koja se primiče, rečeno je da se odmah evakuišu. Od oktobra u požarima je poginulo šest ljudi i uništeno je više od 700 domova širom Australije.

Veličina požara tako rano u letnjoj sezoni izazvala je uznemirenost i podstakla pozive za akciju protiv klimatskih promena. Požari su takodje besneli u australjskim državama Kvinslend, Viktorija, Južna Australija, Zapadna Australija i Tasmanija.