SAD i talibani ponovo počeli pregovore

Svet 07. dec 201912:19 > 12:24
AFP/ Noor Mohammad

Izaslanik SAD Zalmaj Kalilzad održao je zvanične razgovore sa predstavnicima avganistanskih talibana, prve od septembru kada je predsednik SAD Donald Tramp prekinuo pregovore i proglasio "mrtvim" mirovni sporazum koji je bio skoro usaglašen.

Novi pregovori koji se vode u Kataru će prvo biti usmereni na to da talibani obećaju da će smanjiti nasilje, a cilj je trajno primirje, navodi se u američkom saopštenju.

Kalilzad takodje nastoji da napravi osnovu za pregovore izmedju Avganistanaca sa obe strane produženog sukoba. Pregovori se vode u Dohi u Kataru gde talibani imaju političku kancelariju posle nekoliko dana nezvaničnih razgovora u glavnom gradu Avganistana Kabulu, gde je Kalilzad razgovarao sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem.

Talibani su do sada odbijali direktne pregovore sa Ganijem nazivajući ga američkom marionetom. Kalilzad se vratio u svoju mirovnu misiju posle nenajavljene Trampove posete Avganistanu na američki Dan zahvalnosti kada je rekao da će se ponovo voditi pregovori sa talibanima. Talibani su nastavili da organizuju skoro svakodnevne napade na vojne punktove širomAvganistana, gde sada drže pod kontrolom gotovo polovinu teritorije.

Tramp je 7. septembra prekinuo direktne pregovore koji su godinu dana vodjeni izmedju američkog izaslanika Kalizada i talibana i koji su izgleda bili na domak dogovora.

On je tada takodje otkazao i tajni poziv vodjama talibana da dodju sa njim da se sastanu u Americi, pozivajući se na pogibiju jednog američkog vojnika u još jednom napadu talibana u Kabulu.

Pošto je prvo proglasio da su pregovori mrtvi i zakopani on je izgleda omekšao stav i ostavio otvorena vrata za dijalog ako talibani prekinu sa napadima.

Prema gotovo usaglašenom nacrtu pregovora u septembru predvidjalo se postepeno povlačenja oko 12.000 američkih vojnika iz Avganistana, što je glavni zahtev talibana.