Fon der Lajen: Zeleni dogovor uvodi nova radna mesta, podiže kvalitet života

Svet 13. dec 201923:52 > 23:55
Izvor: Reuters/Dimitar Kyosemarliev

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da Evropski zeleni dogovor predstavlja novu evropsku strategiju rasta zahvaljujući kojoj će emisije štetnih gasova biti smanjene i stvorena nova radna mesta, a kvalitet života podignut na viši nivo.

„To je zelena nit koja će prožimati sve naše politike, od saobraćaja do oporezivanja, od hrane do poljoprivrede, od industrije do infrastrukture. Uz pomoć Zelenog dogovora, želimo da investiramo u čistu energiju i da proširimo trgovanje emisijama, ali i da podstaknemo cirkularnu ekonomiju i očuvamo raznolikost evropske životne sredine“, napisala je Fon der Lajen u autorskom tekstu za list Politika.

POVEZANE VESTI

Fon der Lajen je navela da će Evropski zeleni dogovor otvoriti nove ekonomske mogućnosti i da su mnoge evropske firme prilagodile poslovanje ekološkim standardima, jer razumeju da Zemlja ima svoje granice.

Kako bi preduzećima i pokretačima promena omogućili jednostavan pristup finansiranju, Evropska komisija (EK) će sprovesti Investicioni plan za održivu Evropu koji će u narednih 10 godina poduprti investicije u vrednosti od 1.000 milijardi evra, navela je Fon der Lajen.

Ona je dodala da će EK u martu predložiti prvi evropski zakon o klimi, jer su investitorima i inovatorima neophodna jasna pravila za planiranje dugoročnih investicija.

„Ova transformacija (načina na koji proizvodimo i trošimo, živimo i radimo) mora ići u korist svih ili uopšte neće biti moguća. U tu svrhu predložiću uspostavljanje Fonda za pravičnu tranziciju, za koji želim da mobiliše 100 milijardi evra investicija u narednih sedam godina“, navela je Fon der Lajen.

Ona je kazala da je čovečanstvo suočeno s egzistencijalnom prenjom, jer šume gore od Amerike do Australije, pustinje se šire u Africi i Aziji, rastući nivo mora ugrožava i gradove u Evropi i ostrva u Pacifiku.

„Nova Evropska komisija, ni dve pune nedelje od početka njenog mandata, predstavila je plan za Evropski zeleni dogovor sa ciljem da Evropa postane prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. godine, da se uspori globalno zagrevanje i ublaže njegove posledice. Promena mora početi odmah, a mi znamo da možemo da je pokrenemo“, dodala je Fon der Lajen.