Predstavnički dom izglasao opoziv Trampa

Tanjug / AP, Manuel Balce Ceneta

Većina u američkom Predstavničkom domu Kongresa glasala je u četvrtak za opoziv predsednika Donalda Trampa pod optužbom da je zloupotrebio svoja ovlašćenja i da je opstruisao kongresnu istragu. Postupak će se nastaviti idući mesec u Senatu gde većinu imaju republikanci pa nije verovatno da će Tramp na kraju biti opozvan.

Glasanje u Predstavničkom domu sprovedeno je nakon celodnevne rasprave u kojoj su demokrate predsednika nazvali pretnjom američkoj demokratiji, a republikanci postupak partijskim pučem, ističući da je Pontije Pilat osigurao Isusu više prava nego Predstavnički dom predsedniku.  

Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, je s 230 glasova „za“ i 197 „protiv“ izglasao prvu tačku optužbe koja se odnosi na zloupotrebu položaja zbog zahteva Ukrajini da „iskopa“ prljavštinu o njegovom političkom suparniku Džou Bajdenu uslovljavanjem vojne pomoći. Za optužbu o ometanju istrage Kongresa glasalo je 229 poslanika, a 198 ih je bilo protiv.

Za opoziv predsednika potrebna je dvotrećinska većina u Senatu koji broji sto članova.

Postupak će se nastaviti u Senatu. To će biti tek treći pokušaj opoziva američkog predsednika u istoriji te države čiji Ustav predviđa mogućnost opoziva predsednika zbog „ozbiljnih zločina i prekršaja“.

Dosad nijedan američki predsednik nije bio opozvan po tim osnovama.

U slučaju Endrjua Džonsona 1868. i Bila Klintona 1998. Senat je odbacio optužnicu, a Ričard Nikson se 1974. sam povukao s dužnosti pre nego što je opozvan.  

Tramp, koji je u trenutku glasanja bio sa svojim simpatizerima u Mičiganu, odbacio je optužbe i nazvao istragu koju je u septembru pokrenula predsednica parlamenta Nensi Pelosi „lovom na veštice“.

„Napad na Ameriku“ ili „odbrana demokratije“

Tokom dana Tramp je na Tviteru postupak nazvao napadom na Ameriku i njegovu stranku.

S druge strane, u sklopu rasprave nakon koje je usledilo glasanje Pelosi je nazvala Trampa pretnjom američkoj demokratiji.

„Danas smo ovde da branimo demokratiju za narod“, rekla je Pelosi.

Bela kuća je nakon glasanja saopštila da je uverena da će Senat osloboditi Trampa.

„Danas se u Predstavničkom domu odigrala jedna od najsramotnijih epizoda u istoriji naše nacije”, stoji u izjavi portparolke Bele kuće Stefani Grišam.

Ona je prozvala demokrate da su izglasali opoziv bez ijednog republikanskog glasa i bez dokaza.

Leri Sabato sa Univerziteta Virdžninija kaže za Glas Amerike da glasanje u Predstavničkom domu ne znači da će se Tramp ranije ukloniti iz Bele kuće, ali da znači da je američko društvo podeljeno po partijskoj liniji i da najmanje polovina Amerikanaca ne želi Trampa za predsednika.

On dodaje da je impičment crna mrlja u karijeri Trampa, i trebalo bi da mu bude upozorenje šta se dešava kada se ode predaleko, bez obzira da li ostane na vlasti godinu ili još pet.