Predstavnički dom ograničio Trampove akcije ka Iranu, potrebna potvrda Senata

Svet 10. jan 202008:52 > 08:53
Izvor: REUTERS/Tom Brenner

Američki Predstavnički dom usvojio je rezoluciju kojom se od predsednika Donalda Trampa zahteva da dobije odobrenje Kongresa pre nego što upotrebi američke oružane snage protiv Irana.

Za rezoluciju su glasala 224 člana tog tela, a 194 su bila protiv. Mera sada odlazi u Senat, koji kontroliše Trampova Republikanska partija, gde će usvajanje rezolucije biti znatno teže, preneo je Glas Amerike.

Predsedavajuća Nensi Pelosi pred glasanje je izjavila da ne misli da je Bela kuća učinila Ameriku bezbednijom time što je ubila iranskog vojnog komandatna Kasima Sulejmanija.

POVEZANE VESTI

U tekstu rezolucije Iran se označava kao država sponzor terorizma, koja je umešana u destabilizujuće aktivnosti širom Bliskog istoka, a Sulejmani kao „mozak“ i glavni organizator mnogih od tih aktivnosti.

U njoj se navodi da Sjedinjene Države imaju pravo na samoodbranu od neposrednih napada, ali da u takvim slučajevima izvršna vlast treba da kaže Kongresu zašto je vojna akcija neophodna, zašto mora da se odigra u određenom vremenskom periodu i koja bi bila šteta ako se taj vremenski rok propusti.

Takođe se ističe da administracija treba da objasni zašto bi preduzimanje vojne akcije sprečilo buduće napade.