Rusija šalje dva ratna broda u Sredozemlje

Svet 28. feb 202011:10 > 11:15
REUTERS/Yoruk Isik

Rusija je saopštila da u Sredozemlje šalje dve fregate preko Bosfora u vreme kada u Siriji rastu tenzije između Moskve i Ankare čija su 33 vojnika poginula.

Fregate Admiral Grigorovič i Admiral Makarov su krenule iz Sevastopolja, na krimskom poluostrvu, i počele da prelaze Bosfor, rekao je portparol ruske flote u Crnom moru ruskim novinskim agencijama Interfaks i Rija Novosti.

Ta dva broda opremljena krstarećim raketama Kalibr će kako je planirano da se pridruže stalnoj floti Ruske mornarice u Sredozemlju, rekao je portparol Aleksej Rulev.

Nije rekao u kojoj zoni će biti raspoređene fregate, ali brodovi koji kreću tim putem obično podržavaju ruske vojne operacije u Siriji.

Ta misija usledila je nekoliko sati posle pogibije 33 turska vojnika u severozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib, u vazdušnim napadima sirijskih vladinih snaga.

Rusija, koja je saveznica sirijskih vlasti, optužila je ranije turske vojnike da su bili „među borbenim jedinicama terorističkih grupa“, navodeći da „nije trebalo tu da se nalaze“.

Taj incident je dalje oslabio rusko-turske sporazume postignute poslednjih godina u cilju uspostavljanja mira u Siriji.

Kao zemlja koja izlazi na Crno more, Rusija je vezana Konvencijom iz Montrea iz 1936. o slobodnom kretanju ratnih brodova kroz Dardanele i Bosfor. Prema toj konvenciji, Ankara je obavezna da dozvoli prolaz ruskih ratnih brodova, osim ako je Turska strana u sukobu, ili ako se smatra da joj preti neposredna ratna opasnost.

Redovni prolaz ruskih ratnih brodova koji idu u Siriju ili se vraćaju, nazvan „Sirijski ekspres“ uvek izaziva mnogo pažnje u Istanbulu, pošto brodovi moraju da prođu kroz prolaz u samom srcu grada.