Moskva i Ankara žele smanjenje tenzija u Siriji

Svet 29. feb 202011:51 > 11:58
REUTERS/Umit Bektas

Rusija i Turska izrazile su želju za "smanjenjem tenzija" u Siriji tokom sastanaka visokih zvaničnika prethodnih dana, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

„Akcenat je sa obe strane stavljen na smanjenje tenzija na terenu uz istovremeni nastavak borbe protiv terorista koje kao takve prepoznaje Savet bezbednosti UN“, navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, zvaničnici dve zemlje su rekli da žele „da zaštite civile unutar i izvan zone deeskalacije (u Idlibu) i obezbede hitnu humanitarnu pomoć za sve kojima je potrebna“.

POVEZANE VESTI

Na sastancima u sredu i petak s ruske strane učestvovali su izaslanik za Siriju Aleksandar Lavrentjev, zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin i predstavnici ministarstva odbrane.

Napetosti u i oko Idliba, poslednjeg uporišta džihadista i pobunjenika u Siriji, drastično su narasle nakon što je u ovonedeljnom bombardovanju poginulo najmanje 34 turskih vojnika. Ankara je za taj napad okrivila snage sirijskog predsednika Bašara el-Asada, kog Rusija podržava.

Turska je na ime odmazde gađala više položaja sirijske vojske.

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovarali su juče telefonom i izrazili „zabrinutost“.

Njih dvojica bi sledeće nedelje mogla da se sastanu u Moskvi.