Lekari bez granica traže hitnu evakuaciju migrantskih kampova u Grčkoj

Svet 14. mar 202021:18 > 21:27
REUTERS/Murad Sezer

Nevladina organizacija "Lekari bez granica" pozvala je na hitnu evakuaciju migrantskih kampova na grčkim ostrvima zbog životnih uslova koji omogućavaju ubrzano širenje koronavirusa.

„Nehigijenski uslovi i prekomeran broj ljudi omogućava ubrzano širenje virusa“, navodi se u saopštenju i izražava žaljenje što nije usvojen plan u slučaju epidemije koronavirusa. 

Medicinski koordinator „Lekara bez granica“ Hilde Vohten istakla je da u nekim delovima kampa Morija postoji samo jedna česma sa vodom na svakih 1.300 ljudi, a sapuna nema, kao i da petočlane ili šestočlane porodice spavaju na površini od tri metra kvadratna.

Vohtenova je navela da takvi uslovi onemogućavaju da se slede neophodne mere zaštite i prevencije, kao što su učestalo pranje ruku i socijalno distanciranje. Prema njenim rečima, u kampovima na ostrvima Lezbos, Kos i drugima bilo bi nemoguće kontrolisati epidemiju virusa. 

U kampove na pet grčkih ostrva, prema podacima „Lekara bez granica“, smješteno je više od 42.000 ljudi. 

Grčki premijer Kirjakos Micotakis rekao je ranije da su ostrva već preopterećena problemima javnog zdravlja i da će Vlada učiniti sve da spriječi širenje virusa.