"Veliki brat" u borbi protiv koronavirusa u Izraelu

Svet 15. mar 202009:32 > 09:37
Gali Tibbon/Pool via Reuters

Izrael namerava da koristi antiterorističke tehnike praćenja zaraženih osoba kako bi nadzirao sprovođenje mera za suzbijanje širenja epidemije koronavirusa, a najava takvih mera izazvala je zabrinutost zbog kršenja privatnosti pacijenata.

Ovakvo praćenje, uz odobrenje vlade, koristiće se kako bi se locirale osobe koje su bile u kontaktu s nosiocima virusa, kazao je premijer Benjamin Netanjahu na konferenciji za novinare u Jerusalimu.

„Vrlo brzo ćemo početi da koristimo tehnologiju…digitalna sredstva koja smo koristili u borbi protiv terorizma“, rekao je Netanjahu objavljujući da je od Ministarstva pravosuđa zatražio odobrenje zbog toga što takve mere krše privatnost pacijenata.

Šin Bet (Šabak), izraelska bezbednosna agencija, potvrdila je da na zahtev Netanjahua i Ministarstva zdravlja proučava korišćenje mogućnosti te tehnologije u borbi protiv koronavirusa.

POVEZANE VESTI

Avner Pinčuk, stručnjak za pravo na privatnost iz Udruženja za građanska prava u Izraelu kaže da bi takva tehnologija mogla obuhvatiti praćenje u stvarnom vremenu mobilnih telefona zaraženih osoba kako bi se utvrdila kršenja karantina ili bi se unazad moglo utvrditi na kojim su mestima te osobe bile i s kime su sve kontaktirale.

„Brine me ta objava. Shvatam da smo u vanrednoj situaciji, ali čini mi se da je ovo možda previše. Zavisiće od toga koliko će nametljive te metode biti“, kaže Pinčuk.

Šin Bet u saopštenju tvrdi da se neće utvrđivati eventualne povrede odredbi o karantinu.

„Ne postoji namera korišćenja tih tehnologija za praćenje u kontekstu preporuka o izolaciji”, navodi se u saopštenju.

Netanjahu je kazao da tu odluku nije bilo jednostavno doneti i opisao je virus kao „nevidljivog neprijatelja koji se mora locirati“.

„U svim godinama na premijerskoj dužnosti izbegavao sam koristiti te metode protiv građanstva, ali nema izbora“, dodao je.

Izraelsko ministarstvo zdravstva objavilo je da su 193 osobe u toj zemlji pozitivne na koronavirus.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u blogu uživo, kao i na posebnoj stranici Koronavirus.