Netanjahuov rival dobio mandat od predsednika da formira novu izraelsku vladu

Svet 15. mar 202020:51 > 20:56
Pixabay

Predsednik Izraela Ruven Rivlin odlučio je da lideru opozicije Beniju Gancu da prvu šansu da obrazuje novu vladu nakon izbora 2. marta na kojima nije bilo jasnog pobednika.

POVEZANE VESTI

Odluku je saopštio predsednikov kabinet nakon što se konsultovao sa liderima svih partija izabranim u parlament.

Njome se dovodi u pitanje politička budućnost premijera Izraela Benjamina Netanjahua dok predvodi borbu protiv pretnje širenja zaraze koronavirusom i priprema se za suđenje zbog optužbi za korupciju.

Netanjahuov konzervativni Likud osvojio je najviše poslaničkih mesta (36) na trećim izborima za manje od godinu dana, ali on sa svojim saveznicima, verskim i nacionalističkim strankama ima podršku samo 58 poslanika, tri manje nego što je potrebno za većinu u parlamentu, Knesetu, sa 120 članova.

Gancov savez partija centra Plavo i belo dobio je podršku stranaka koje imaju većinu od ukupno 61 poslanika, ali su one duboko podeljene i nejasno je da li će on uspeti da oformi koaliciju.

Jedan poslanik je odlučio da ne podrži ni Netanjahua ni Ganca. Rivlin je najavio da će zvanično odrediti Ganca za mandatara u ponedeljak.

Ganc, bivši komandant izraelske vojske, imaće tada na raspolaganju mesec dana da obrazuje koaliciju.

Rivlin je u nedelju u nastojanju da se prevaziđe politički zastoj koji traje više od godinu dana pozvao na hitan sastanak i Netanjahua i Ganca. On je ranije sugerisao da njih dvojica obrazuju vladu nacionalnog jedinstva kako bi vodili zemlju kroz mnoge krize s kojima je suočena.

„Svako ko je gledao vesti poslednjih dana razume da je to vreme iskušenja i ovo nisu regularne konsultacije. Mi se moramo baviti formiranjem vlade što je moguće pre, ovo je složeno vreme“, rekao je Rivlin.

Uloga predsednika Izraela u političkom životu zemlje je uglavnom ceremonijalna, ali on daje mandat za formiranje vlade onom kandidatu koji ima najviše šansi da obrazuje vladu.

Netanjahu koji predvodi prelaznu vladu pozvao je ovih dana Ganca nekoliko puta da mu se pridruži u vanrednoj vladi.

Ganc nije isključio takav dogovor, ali je ponude odbacio kao neiskrene. On odbija da bude u vladi u kojoj je premijer Netanjahu optužen za korupciju.

Suđenje Netnjahuu, planirano da počne 17. marta, odloženo je za 24. maj.

Netanjahu je u subotu najavio niz novih ograničenja zbog zaraze uključujući zabranu skupova sa više od deset ljudi i proglašeno je vanredno stanje u sudovima takođe.

Škole, šoping centri i mesta za zabavu su zatvoreni, a zaposleni su podstaknuti da rade od kuće.

U Izraelu je koronavirusom zaraženo oko 200 ljudi.