Od vernika zatraženo da ne ljube Zid plača zbog koronavirusa

Svet 16. mar 202016:28 > 16:35
Izvor: REUTERS/Marko Djurica/ File Photo

Uprava zadužena za Zid plača u Jerusalimu je, u nastojanju da suzbije širenje zaraze koronavirusom, zatražila od vernika koji dolaze tamo da se mole da ne ljube kamenje tog svetilišta.

Ljubljenje kamenja je uobičajeno među vernicima na tom najsvetijem mestu na kome Jevreji mogu da se mole, uostalom kao i na hrišćanskim svetim mestima u Starom gradu u Jerusalimu.

Pozivajući se na smernice Ministarstva zdravlja Fondacija nasleđa Zapadnog zida (kako Zid plača zovu Jevreji) rekla je da je uvela nova pravila na osnovu kojih samo male grupe ljudi mogu da se okupljaju u isto vreme i da između vernika mora biti „pristojna udaljenost“.

„Nakon konsultacija između rabina Zapadnog zida Šmuela Rabinoviča i Ministarstva zdravlja, odlučeno je da se traži od javnosti da ne ljubi kamenje Zapadnog zida kako bi se povinovala neophodnim higijenskim merama“, navedeno je u saopštenju.

Sada je vreme ceremonija punoletnosti kod Jevreja (bar micva) i porodicama je rečeno da ograniče broj učesnika, prenose izraelski mediji.

Verska uprava Vakf zadužena za džamiju Al Aksa, treću po značaju u islamu, saopštila je u nedelju da će bogomolja biti zatvorena do daljeg zbog širenja zaraze koronavirusom, ali da će se molitve nastaviti ispred nje, kao i ispred džamije Kupola na steni, koja se takođe nalazi u Starom gradu u Jerusalimu.

To su najnovija ograničenja u nizu na verskim mestima kojima je pristup ili zaustavljen ili strogo ograničen.

Izraelski mediji podsećaju da je Saudijska Arabija obustavila hodočašće Umrah u Meku i Medinu koje se može izvoditi tokom cele godine i da će možda biti prinuđena da ograniči ili otkaže hadžiluk kasnije ove godine.

Najmanje 255 Izraelaca testirano je do sada pozitivno na koronavirus, a hiljade su stavljene u izolaciju, dok ih se četvoro oporavilo.

Na Zapadnoj obali je do sada otkriveno 39 slučajeva zaraze.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u blogu uživo, kao i na posebnoj stranici Koronavirus.