Koronavirus pokorio "Večni grad", ulice i trgovi u Rimu sablasno prazni

Svet 16. mar 202017:15 > 17:17
TANJUG/ AP Photo/Alessandra Tarantino

Rim, u kome je donedavno vrvilo kao u košnici, postao je sablasno prazan.Tišina je sveprisutna. I danju i noću. Večni grad, čija je istorija duga dva i po milenijuma, pokoren je širenjem zaraznog koronavirusa.

Otkako je italijanski premijer Đuzepe Konte 10. marta celu Italiju proglasio „crvenom zonom“ ulice Rima su puste, na posao odlaze samo oni što moraju.

Pustoš oko Koloseuma, Panteona, Fontane di Trevi, Argentinskih vrata, koji su do samo pre dvadesetak dana pohodile stotine i hiljade turista, sada je prazan. Tu su jedino karabinjeri.

Prazan je i Trg Svetog Petra u Vatikanu, u čuvenoj šoping ulici Via del Corso sve trgovine su zatvorene, na Španskim stepenicama niko više ne sedi.

Campo de’ Fiori, jedna od najstarijih pijaca u Rimu, na kojoj se preko dana moglo kupiti sve i svašta, a naveče uživati u živoj muzici i italijanskim specijalitetima, utihnula je.

Kao i celi život Rima.

Ljudi su se povukli u naselja u kojima žive i ograničeno im je kretanje. Mogu tek do supermarketa i apoteke.

Od prošlog petka više ne mogu ni u parkove, čiji ulazi su zakatančeni. Svako ko izađe iz kuće ili stana mora da ima popunjen formular, autorizaciju sa ličnim podacima u slučaju da ga zaustavi policija.

Gradom patrolira policija i karabinjeri.

Kazne za one koji ne poštuju pravila su novčane, a lako mogu završiti i u zatvoru.

Taksi stanice su puste, jer taksisti nemaju koga da voze.

Stanovnici Rima, inače opušteni, bučni, pod teretom širenja korona virusa postali su tihi i preozbiljni. Izlaze samo kad moraju, poštuju sva propisana pravila, strpljivo čekaju u redovima pred supermarketima na propisanoj razdaljini jedni od drugih, uglavnom u potpunoj tišini, brzo kupuju i vraćaju se u svoje domove.

Shvatili su da su disciplina, izolacija i pridržavanje mera jedini način da se savlada pošast virusa, koji je pregazio Rim i celu Italiju.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u blogu uživo, kao i na posebnoj stranici Koronavirus.