Koronavirus opustošio ulice evropskih metropola

Svet 16. mar 202019:37 > 19:48
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Osam zemalja članica Evropske unije zatvorile su granice kako bi sprečile širenje epidemije koronavirusa, priključujući se na taj način svetskom trendu jake kontrole. Da li je koronavirus doneo solidarnost, ili je prva reakcija nadležnih širom sveta bila "u se i u svoje kljuse"?

Venecija danas izgleda pusto. Do juče biste ovde mogli da vidite nepreglednu masu turista, ali raspevani gondolijeri u kućnom su karantinu. I Jelisejska polja, jedna od najpopularnijih avenija na svetu, ispraznila se zbog straha od koronavirusa. Pojedini Parižani ipak su morali na posao:

„Nisam želeo da idem na posao, ali radim u kancelariji i nemam kontakt ni sa kim. Radim šta mogu, stavim masku, imamo antibakterijski gel, peremo ruke i slušamo savete. Videćemo šta će biti, svi pričaju o totalnom karantinu.“

„Kažu nam da držimo metar odstojanja, ali ne možete se toga pridržavati u autobusu. Ali ako bi ukinuli prevoz, putnicima bi bilo još teže. Više bih volela da nam jednostavno kažu da nas zatvaraju u domove.“

Španija je nakon Italije najveće žarište u Evropi sa blizu 9.000 zaraženih. Prvog radnog dana nakon uvođenja vanrednog stanja, mnogi su odučili da ostanu kod kuće, dok Vlada razmatra potpuno zatvaranje granica. U Velikoj Britaniji, sasvim drugačija slika. Tamošne vlasti još uvek nisu uvele nikakav karantin. Građani su zbunjeni.

„Zaista ne znam šta mogu da urade. Ne znam šta mogu da nam kažu. Svaki dan nam daju savete, nove informacije, ali ja zaista ne znam koji je odgovor na sve ovo. Rekli su nam da radimo od kuće ako možemo, ali šta to vredi – podjednake su šanse da se zarazite u supermarketu kao što bi bile da se vozite metroom.“

Širom sveta dezinfikuju se objekti u kojima su boravili zaraženi, kao i parlamenti koji su nastavili rad bez obzira na krizu. Na sednici palestinske Vlade, ministri su sedeli u cik-cak kako bi zadržali propisano rastojanje.

POVEZANE VESTI

„Tržište je počelo da se stabilizuje. Imamo dovoljno zaliha hrane za ne tako kratak period. Pratimo situaciju sa bankama, i pokrenute su procedure za jačanje ekonomije, kako bismo omogućili likvidnost građanima da mogu da kupe sve što im je potrebno na dnevnoj bazi“, kazao je palestinski premijer Muhamed Štajeh.

Novac ne znači puno ukoliko u prodavnici nema namirnica i drugih potrepština, što je slučaj u gotovo svim zemljama pogođenim novim virusom. Krivac je masovna potražnja, ali i neodgovorni pojedinci, poput Meta Kolvina iz američke države Tenesi, koji je kupio čak 18 hiljada boca gela za dezinfekciju. Sada je primoran da ih pokloni u dobrotvorne svrhe.

„Ako je bilo ko bio onemogućen da kupi dezinfekciono sredstvo u prodavnici jer sam ja pokupovao sve, zaista mi je žao“, poručio je Kolvin.

Virus zasad ne pokazuje znake slabljenja – iz Azije se proširio gotovo na ceo svet, a trenutno najveće žarište je Evropa. Kineski stručnjaci novu bolest istražuju u hodu. Za one koji se nadaju da će sa lepšim vremenom koronavirus oslabiti, nemaju dobre vesti.

„U ovom trenutku, ne postoje podaci vezani za COVID-19 i njegovu povezanost sa vremenskim prilikama. Ali ako uzmemo u obzir iskustvo koje smo imali sa SARS-om, koji je takođe bio koronavirus, možemo da vidimo da na stopu infekcije utiču brojni faktori. Na primer, postepeni pad virulencije vremenom, mera prevencije i kontrole i tako dalje. Među njima, nažalost, nije i uticaj vremena“, kaže doktor Sao Vei iz Vuhana.

Dok stručnjaci traže rešenje, ceo svet vraća se decenijama unazad. Mnogi nemački građani rođeni nakon uspostavljanja šengena po prvi put imaju priliku da vide kako izgledaju granice. Iako svi pričaju o solidarnosti, u praksi se sprovodi princip – svako za sebe.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u blogu uživo, kao i na posebnoj stranici Koronavirus.