Makron: EU zatvara svoje spoljne granice na 30 dana

Svet 16. mar 202022:05 > 22:07
Tanjug/France Televisions via AP

Evropska unija će zatvoriti svoje spoljne granice na 30 dana, u borbi protiv pandemije koronavirusa, potvrdio je francuski predsednik Emanuel Makron.

Makron je u televizijskom obraćanju rekao da će granice biti zatvorene od utorka u podne, preneo je Frans pres.

„Sva putovanja između neevropskih zemalja i Evropske unije biće obustavljena na 30 dana“, kazao je predsednik Francuske.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je ranije danas da će EU radi sprečavanja širenja korona virusa uvesti privremenu zabranu ulaska.

„Što manje putujemo, više ćemo suzbiti virus“, navela je Fon der Lajen na Tviteru, uoči video konferencije lidera 27 zemalja članica EU.

POVEZANE VESTI

Makron je objavio uvođenje oštrih ograničenja slobode kretanja, rekavši da će Francuzi u celoj zemlji od utorka u podne smeti da napuste domove jedino radi neophodnih aktivnosti kao što su kupovina hrane ili odlazak na posao, i dodao da će ta mera biti na snazi najmanje 15 dana.

Naveo je da su okupljanja porodica i prijatelja zabranjena, ali da će građanima biti dozvoljeno da vežbaju, pod uslovom da drže rastojanje od drugih, prenosi Asošiejted pres.

Makron je kazao da se na te mere odlučio jer građani nisu poštovali prethodne apele vlasti da se socijalno distanciraju.

„Videli smo da se ljudi okupljaju u parkovima, prepune prodavnice, restorane i barove koji nisu sledili instrukcije. Ne samo da ne štitite sebe, već ne štitite ni druge“, rekao je predsednik Francuske.

Svako ko bude kršio ograničenja biće kažnjen, kazao je Makron, ne precizirajući šta to tačno znači.

„Mi smo u ratu“, ponovio je više puta tokom obraćanja.

Rekao je i da se odlaže drugi krug lokalnih izbora koji je bio predviđen za 22. mart, ali nije naveo za kada.

Suspenduje se i kontroverzna reforma penzionog sistema, naveo je Makron, rekavši da je to neophodno radi fokusa na borbu protiv korona virusa.

U Francuskoj je do sada potvrđeno više od 6.600 slučajeva zaraze korona virusom, a umrlo je 148 osoba.