U Vuhanu samo jedan novi slučaj zaraze

Svet 17. mar 202007:35 > 07:37
Reuters/China Daily

Vuhan, grad u Kini odakle je krenula pandemija koronavirusa, zabeležio je samo jedan novi slučaj, a zvaničnici su rekli da veruju da je Kina prešla najgori deo krize.

Još 20 slučajeva zabeleženo je u čitavoj Kini, uključujući devet u Pekingu. Svi su među ljudima koji su stigli iz inostranstva.

Kina zahteva da svi koji doputuju iz inostranstva, ostanu 14 dana u karantinu, ali nije zatvorila granice. I drugi kineski gradovi usvojili su slične mere, a vlasti rade na ponovnom pokretanju industrija koje su ključne za lance opšteg snabdevanja.

Budući da su univerziteti širom sveta zatvoreni, hiljade Kineza koji studiraju u inostranstvu žele da se vrate kući, te se radi na sprečavanju zaraze koju bi oni mogli doneti.

Vuhan je u utorak zatvorio privremene, terenske bolnice, a državna radiotelevizija CCTV izvestila da Kina sada prebrojava svoje poslednje domaće slučajeve zaraze jer u Kini pandemija jenjava.

S obzirom na to da zaraza i dalje raste u inostranstvu, Kina je poslala ličnu zaštitnu opremu i medicinske stručnjake u Italiju, Iran i druge zemlje koje se bore s bolešću.