Francuzi od danas izlaze samo uz potvrdu o pravdanju kretanja, kazna 135 evra

Svet 17. mar 202012:55 > 13:01
Izvor: REUTERS/Charles Platiau/File Photo

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner naložio je građanima koji moraju da izađu da nose sa sobom potvrdu o pravdanju kretanja koje je ograničeno u okviru borbe protiv širenja novog korona virusa, preneo je pariski list Mond i dodao da će oni bez te potvrde dobiti kaznu od 135 evra.

Kretanje će biti omogućeno jedino uz taj papir, na kojem onaj koji izlazi treba da popuni. Na tom papiru, čiji je primerak objavio Mond, onaj koji izlazi treba da navede lične podatke – ime, prezime, datum rođenja, adresu i razlog izlaska.

Navedeno je pet razloga za izlazak: odlazak na posao ukoliko poslovne aktivnosti nisu moguće od kuće, odlazak u kupovinu osnovnih namirnica, izazlak iz zdravtsvenih razloga, izlazak iz porodičnih razloga (pomoć osetljivim osobama ili čuvanje dece) i izlazak u blizini doma za potrebe kućnih ljubimaca.

Dokument mora da bude potpisan i sa datumom. List je naveo da je ta potvrda obavezna prema ukazu koje su francuske vlasti donele 16. marta u okviru borbe protiv širenja korona virusa.

Radio Frans Ble (France Bleu) javio je danas da formular tog dokumenta može da se preuzme i štampa sa sajta Ministarstva unutrašnjih poslova ili da je napisan rukom, na običnom papiru. Ukoliko je izlazak pravdan odlaskom na posao, dužnost je poslodavca da obezbedi dokument i da ga potpiše zajedno sa zaposlenim. Onaj koga pripadnici policije ili žandarmerije prilikom kontrole zateknu bez te dozvole, biće novčano kažnjen sa 135 evra.

Oko 100.000 pripadnika snaga bezbednosti angažovano je za nadgledanje takvog ograničenog kretanja gradjana širom Francuske. Ta mera uz obavezni dokument stupila je danas na snagu i trajaće najmanje 15 dana. U Francuskoj je potvrdjeno više od 6.600 slučajeva zaraze korona virusom, a umrlo je 148 osoba.

Ministar finansija: Francuska spremna za nacionalizaciju preduzeća ako je to potrebno

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer izjavio je da je njegova zemlja spremna da na sve načine, uključujući i nacionalizacijom, zaštiti francuska preduzeća ugrožena epidemijom koronavirusa.

„Neću oklevati da iskoristim sva sredstva koja su na raspologanju kako bismo zaštitili velika francuska preduzeća“, rekao je Le Mer na telefonskoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, to može biti kroz kapitalizaciju ili ulaganje u kapital. „Mogu čak da koristim i nacionalizaciju ako to bude bilo potrebno“, rekao je francuski ministar.