Kina povlači akreditacije više američkih novinara

Svet 17. mar 202018:45 > 18:48
Shutterstock

Kina je objavila da će uskratiti akreditacije Amerikancima u tri američka lista kao odgovor na američke restrikcije na kineske medije.

Ubrzo posle objave kineske odluke državni sekretar SAD Majk Pompeo je izrazio žaljenje i pozvao Kinu da odustane od proterivanja američkih novinara.

„Žalim zbog odluke koju je Kina danas donela da dalje spreči svetske medije da rade slobodno, što bi iskreno bilo dobro za Kineze u ovim teškim momentima kada informacije i transparentnost mogu da spasu živote“, rekao je Pompeo na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

On je dodao da je to šteta i da se nada da će Kina promeniti tu odluku koja „sprečava svet da vidi šta se zaista dešava unutar zemlje“.

U saopštenju objavljenom onlajn rano u sredu po lokalnom vremenu kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Kina od američkih novinara koji rade za Njujork tajms, Vol strit džornal i Vašington post čije akreditacije ističu pre kraja 2020. godine traži da vrate svoje novinarske legitimacije u roku od 10 dana.

Kineska vlada navela je da im neće biti dozvoljeno da nastave da rade kao novinari u kopnenoj Kini, Hongkongu ili Makaou.

Radi se, kako se navodi, o odgovoru na „skandaloznu“ odluku Vašingtona da smanji broj Kineza kojima je dozvoljeno da rade za pet kineskih medija u SAD, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva.