Koronavirus i teorije zavere: Američka vojska ne sprema tajnu operaciju u Evropi

Svet 25. mar 202017:22 > 17:29
REUTERS/Ammar Awad

Vest koja poslednjih dana kruži društvenim mrežama, o iskrcavanju američkih vojnika na evopski kontinent je lažna.

Reč je o najavljenoj vojnoj vezbi Defender-Europe 20, o kojoj su sve informacije javno dostupne na službenim stranicama NATO-a i ispostave američke vojske u Evropi.

Širenjem novog koronavirusa, šire se I brojne teorije zavere. Na srpskim društvenim mrežama deli se snimak o iskrcavanju američkih vojnika na evropski kontinent, uz tekst sa naslovom „Nešto se dešava dok nas zabavljaju koronom“, o navodnoj tajnoj američkoj vojnoj operaciji Defender-Europe 20 na evropskom tlu, i iskrcavanju 37.000 američkih specijalaca „naoružanih do zuba“ na italijansku obalu.

U tekstu se zaključuje da je proglašavanje pandemije samo paravan za važniju operaciju usmerenu protiv Rusije. 

Istina je da je iskrcavanje vojnika na evropsko tlo počelo pre proglašavanja pandemije KOVIDA 19 u februaru, a da je Defender-Europe 20 najavljena još oktobra 2019. godine, kao „najveće slanje američkih snaga u Evropu na vojne vežbe u više od 25 godina“.

Planirano je da se same vežbe odvijaju tokom aprila i maja 2020. godine – povlačenje privremeno raspoređenih američkih snaga trebalo je da bude završeno tokom juna. Posle proglašavanja pandemije, komanda američke vojske u Evropi je 12. marta saopštila da su zbog pandemije odlučili da vežbu modifikuju, odnosno da smanje broj američkih ucesnika, a 16. marta saopšteno je da su vežbe u potpunosti obustavljene, a da se 20.000 američkih vojnika vraća kućama.

Čini se da se lažne vesti šire brže od virusa. Svetska zdravstvena organizacija je 9. marta upozorila da infodemija i brojne dezinformacije otežavaju posao naučnika u borbi sa pandemijom. 

Sve informacije pročitajte u našem blogu uživo i na stranici Koronavirus.