Beni Ganc izabran za predsednika izraelskog parlamenta

Svet 26. mar 202018:59 > 19:04
REUTERS/Corinna Kern

Lider saveza izraelskih partija centra Plavo i belo, glavni rival premijera Izraela Benjaminina Netanjahua, Beni Ganc, izabran je za novog predsednika parlamenta, Kneseta.

Izbor Ganca predstavlja neočekivan korak koji može otvoriti put podeli vlasti između njih dvojice u vreme krize zbog širenja zaraze koronavirusom, navodi AP.

Taj korak je izazvao gnevne kritike Gancovih političkih partnera i po svoj prilici će podeliti njegov savez.

Ganc je u prvom govoru kao predsednik Kneseta istakao da je „Demokratija pobedila“.

Bivši komandant izraelske vojske, Ganc, je ranije ponudio sebe za predsednika Kneseta, što se smatralo nagoveštajem da je voljan da uđe u vanrednu vladu nacionalnog jedinstva nakon parlamentarnih izbora 2. marta, trećih za manje od godinu dana, na kojima nije bilo jasnog pobednika.

Vanrednu vladu je nekoliko puta predložio Netanjahu, a u sredu uveče je predsednik Izraela Ruven Rivlin apelovao na njega i Ganca da se o njoj dogovore.

Ganc je tokom poslednje godine pokušavao da zbaci Netanjahua, a sada se čini da će mu produžiti političku karijeru iako Netanjahuu predstoji suđenje za korupciju.

Dogovoru sa Netanjahuom protivio se Jair Lapid, čija je partija Ima budućnosti (Ješ Atid) u savezu Plavo i belo.

Netanjahu i Ganc su diskustovali u sredu uveče o mogućnosti obrazovanja vanredne vlade koja bi se bavila zarazom, javili su izraelski mediji.

U poslednjih nekoliko dana Netanjahuov konzervativni Likud i savez Plavo i belo su se sukobili zbog nastojanja saveza da poslanici glasaju o smeni Julija Edelštajna, dosadašnjeg predsednika Kneseta.

Edelštajn, Netanjhuov saradnik, je u sredu ujutru podneo ostavku umesto da pozove na glasanje za svog naslednika kako je dva dana ranije naredio Vrhovni sud.

Parlamentarni odbor je odobrio da poslanik iz Laburističke stranke levog centra Amir Perec sazove plenarnu sednicu i da se glasa o novom predsedniku u skladu sa još jednom presudom Vrhvonog suda donetom u sredu uveče.

Očekivalo se da Gancov savez odredi poslanika Meira Koena iz Lapidove stranke Ima budućnosti za predsednika Kneseta uz podršku 61 od 120 poslanika.

Međutim, usledila je Gancova iznenadna kandidatura koja otvara mogućnost vlade jedinstva sa Netanjahuom.

Za njega je glasalo 74 poslanika, a 18 je bilo protiv, a glasalo se u manjim grupama zbog zabrane okupljanja velikog broja ljudi zbog opasnosti od koronavirusa.

Koen je odmah povukao svoju kandidaturu, a članovi partije Ima budućnosti su najavili da neće glasati za Ganca.

U telefonskom razgovoru Ganc i Netanjahu su se dogovorili da pregovarači iz njihove dve partije obnove pregovore o vladi jedinstva.

„Ovo nisu regularni dani i oni zahtevaju iregularne odluke. Zato kao što sam rekao nameravam da ispitam i doprinesemo osnivanju nacionalne vanredne vlade. Nećemo praviti kompromis u odnosu na principe za koje je glasalo više od milion građana. Netanjahu zna to dobro“, rekao je Ganc.

Izraelski TV Kanal 12 je javio da je dogovoreno da se oformi široka koalicija u kojoj će Netanjahu ostati premijer, a Ganc ministar spoljnih poslova. U septembru 2021. oni će navodno zameniti uloge.

Netanjahuov konzervativni Likud je međutim to označio kao glasine.

U međuvremenu je broj zaraženih koronavirusom u Izraelu porastao na 2.666, a preminulo je osmoro ljudi, dok je 39 u ozbiljnom stanju.

Na okupiranoj Zapadnoj obali do sada je otkriveno 64 slučajeva zaraze, a preminula je jedna žena.

U pojasu Gaze devet testiranih osoba je pozitvno na koronavirus.