Svetski lideri i poznate ličnosti traže od G20 da finansira vakcinu za COVID-19

Svet 07. apr 202011:52 > 11:59
REUTERS/Jorge Silva

Više od 160 aktuelnih i bivših svetskih lidera i poznatih ličnosti zatražilo je od 20 najrazvijenih država (G20) da hitno sa osam milijardi dolara podrže pronalazak vakcine i lečenje obolelih od COVID-19, kako bi se sprečio drugi talas pandemije virusa korona, javlja AP.

U otvorenom pismu je od G20 zatraženo i da sa 35 milijardi dolara pomognu državama sa slabim zdravstvenim sistemima i posebno ranjivim grupama stanovništva, kao i da najmanje 150 milijardi upute u zemlje u razvoju, radi borbe sa zdravstvenom i ekonomskom krizom.

Upućen je i zahtev međunarodnoj zajednici da se odrekne ovogodišnjih kreditnih dugovanja siromašnih država, uključujući 44 milijarde dolara koje treba da otplate afričke zemlje.

Lideri G20 su 26. marta saopštili da su svesni zdravstvene i ekonomske krize izazvane pandemijom, ali sada je od njih zatraženo da preduzmu konkretne hitne mere i organizuju globalnu konferenciju na kojoj bi se prikupila sredstva potrebna za borbu protiv virusa.

Među 165 potpisnika otvorenog pisma su nekadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun i 92 bivša šefa država i vlada. 

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.