Blumberg: Zaraženi prenosi virus na skoro 6 ljudi, vakcinacija ili imunitet

Svet 08. apr 202022:04 > 22:05
Izvor: Reuters/Thilo Schmuelgen

Novi koronavirus "projurio je" kroz Kinu mnogo brže nego što se ranije mislilo, saopštio je istraživački tim iz Sjedinjenih Država, sugerišući da će izuzetno rasprostranjena vakcinacija ili imunitet biti neophodni za završetak pandemije.

Svaka osoba koja je inficirana tokom epidemije u Vuhanu verovatno je prenela virus na 5,7 drugih ljudi, pokazala je matematička analiza nacionalne laboratorije u Los Alamosu.

To je dvostruko više nego što su Svetska zdravstvena organizacija i druge zdravstvene vlasti u svetu objavile u februaru, prenosi Blumberg.

Uz ogradu da se ti podaci sada odnose samo na kinesku epidemiju, istraživači navode da ako bi se ovo pokazalo kao validno i za ostatak sveta, pandemiju će biti teško kontrolisati na način kako su pojedine vlasti predvidele.

Po stopi po kojoj su pravljene kalkulacije u studiji, da bi se suzbio virus, oko 82 odsto populacije bi moralo da stekne imunitet, da li vakcinisanjem, da li time što su preležali virus, navodi tim iz Los Alamosa.

Vlade širom sveta pokušavaju da pronađu načine kada i kako da izađu iz nedelja restriktivnih mera, a u pojedinim delovima Kine one su opet uvedene.

Skoro milion i po ljudi u svetu je obolelo od koronavirusa, uključujuči i nedavne slučajeve u Kini bez tipičnih simptoma COVID-19, piše Blumberg.