Trećina mornara na francuskom nosaču aviona pozitivna na koronavirus

Svet 15. apr 202021:33 > 21:35
Izvor: REUTERS/Stefanos Kouratzis/File Photo

Više od trećine mornara na francuskom nosaču aviona Šarl de Gol pozitivni su na Kovid-19 ustanovljeno je od kada se brod prevremeno vratio u Francusku u nedelju, pokazuje privremeni bilans ministarstrva odbrane.

Kako se navodi, do sinoć je testirano 1,767 pomoraca, a od toga je velika većina onih sa nosača aviona.

Pozitivno je 668, navodi se u saopštenju. Od tog broja 31 je hospitalizovano u vojnoj bolnici u Tulonu na jugu, dok je jedan na reanimaciji.

Očekuje se da će taj privremeni bilans još rasti jer nisu stigli rezultati za još 30 odsto testova, a testiranje je još u toku, navelo je ministarstvo.

Francuski brod Šarl de Gol je drugi nosač aviona na kome je zvanično utvrđena zaraza koronavirusom, posle američkog nosača aviona Teodor Ruzvelt u Pacifiku.

Francuski brod je stigao u nedelju u luku Tulon dve nedelje pre nego što je trebalo, sa pratećom fregatom sa 200 mornara, posle otkrića oko pedeset slučajeva zaraženih korona virusom.

Tada je 1.900 mornara stavljeno u 14-odnevnu izolaciju pre nego što mogu da se vrate kući. Istovremeno se vrše dezinfekcija broda. Nepoznato je kako je došlo do zaraze na brodu. Posada nije bila u kontaktu ni sa kim spolja od pristajanja u Brestu od 13. do 15. marta.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.