Han: EU zabrinuta zbog situacije u Makedoniji

Svet 11. maj 201513:55 > 16:47
EPA

Evropski komesar Johanes Han izjavio je da su svi u Evropskoj uniji zabrinuti zbog situacije u Makedoniji i ponovio poziv političkim akterima da zajednički prevladaju krizu.

„Svi smo veoma zabrinuti“, rekao je Han novinarima u Briselu i zatražio da makedonske vlasti hitno sprovedu „objektivnu, sveobuhvatnu i transparentnu“ istragu o tome šta se dogodilo u Kumanovu.

Prema zvaničnim izveštajima makedonskih vlasti, više od 20 ljudi, uključujući i osam policajaca, poginulo je tokom sukoba sa naoružanim teroristima sa Kosova proteklog vikenda.

Han je rekao da sukobi u Kumanovu ne bi smeli da ometu napore za prevazilaženje političke krize u Makedoniji, koja je počela pre više meseci i dovela do blokade parlamenta i uličnih demonstracija u Skoplju.

„Svi zajedno treba da učine sve da spreče eskalaciju i da se kriza reši“, rekao je komesar.

Upitan da li zbog dramatičnih događaja nemarava da poseti Makedoniju, Han je odgovorio da to zasad ne planira, ali nije isključio da bi to uskoro moglo da se desi.

„U mom poslu treba biti fleksibilan“, rekao je on.

Evropska komisija očekuje ozbiljan dijalog u Makedoniji

N1

Evropska komisija duboko žali zbog žživota koji su izgubljeni u operaciji u Kumanovu i izražava nadu da će poslednji događaji navesti lidere u Makedoniji na saradnju i ozbiljan dijalog o svim problemima sa kojima je zemlja suočena.

„U mislima smo sa porodicama policajaca koji su ubijeni tokom operacije kao i sa građanima koji su mimo svoje volje bili uključeni u nasilje. Legitimni politički predstavnici ovde i u regionu su prethodnog dana osudili nasilje. Važno je da ovo nastave da čine i ostanu posvećeni mirnom političkom diskursu“, rekla je portparolka EK za susedsku politiku i proširenje Maja Kocijančič.

Kako se navodi u saopštenju, EK veruje da je oružžana grupa u Kumanovu izolovan fenomen i da nedavni događaji neće naruššiti odnose unutar drušštva.

„Nadamo se i da će ovo navesti lidere u zemlji na saradnju te da će se uključiti u ozbiljan dijalog o svim problemima sa kojima je zemlja suočena, prvenstveno u pogledu dugotrajne političke krize i neodložžnih reformi koje moraju biti sprovedene kako bi zemlja ostvarila napredak na evropskom putu“, zaključuje se u saopštenju.

Ban Ki Mun poziva na mir u Makedoniji

EPA

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je na ponovno uspostavljanje mira u Makedoniji, apelujući na sve strane da sarađuju i sprovedu punu istragu uz maksimalno uzdržavanje od nasilja, kao i od akcija i retorike koje bi mogle da dovedu do dalje eskalacije nasilja.

Izrazivši uznemirenost zbog sukoba koji su proteklog vikenda izbili u Kumanovu, Ban je u saopštenju pozvao sve strane da „sarađuju kako bi se ponovo uspostavio mir i sprovedu punu istragu o tim događajima na objektivan i transparentan način“, prenosi AFP.

Kurc: Događaj u Makedoniji treba da bude tema sledećeg sastanka u Briselu

EPA

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc izrazio je zabrinutost zbog najnovije eskalacije nasilja u Makedoniji i zatražio da aktuelna događanja budu tema narednog sastanka šefova diplomatija EU.

On je danas s tim u vezi razgovarao i sa svojim makedonskim kolegom Nikolom Poposkim.

Kurc je apelovao na sve strane da pokažu uzdržanost, i vladu i opoziciju Makedonije pozvao na saradnju.

Prema njegovim rečima događaji treba da budu shvaćeni kao „poziv na buđenje“, naglasivši da je potreban napredak u rešavanju unutrašnjopolitičke krize.

Kurc je dalje zatražio, kako prenosi APA, potpunu i transparentnu istragu događaja.

Od EU on je zatražio „jasnu evropsku perspektivu“ za Makedoniju, čiji je proces integracija blokiran zbog spora sa Grčkom oko imena. Situacija u Makedoniji treba, kako je podvukao, da bude tema na sastanku šefova diplomatija EU naredne nedelje.

Grabar-Kitarović izrazila saučešće porodicama žrtava

N1

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je zabrinutost zbog sukoba u Makedoniji i dodala da pokušava da stupi u kontakt s makedonskim kolegom Đorđem Ivanovim o da će se sa njim čuti u toku dana.

Tokom posete Avganistanu, hrvatska predsednica je u Kabulu, u delu naselja u kojem su smešteni makedonski vojnici u međunarodnoj mirovnoj misiji, povodom dogadaja u Kumanovu izrazila saučešće državljanima Makedonije, a posebno porodicama žrtava.

I Crna Gora uznemirena zbog incidenta

Crnogorski predsednik Filip Vujanović uputio je, povodom tragičnih događaja u Kumanovu, izraze saučešća makedonskom predsedniku Đorđu Ivanovu zbog pogibije osam policajaca.

Istovremeno, crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija preporučilo je građanima da prilikom putovanja u Makedoniju kontaktiraju crnogorsku ambasadu u Skoplju radi dobijanja potrebnih informacija.

Nevladina organizacija Građanska alijansa (GA), kako prenosi agencija Hina, pozvala je međunarodnu zajednicu da ne dopusti ponavljanje grešaka iz prošlosti, da potvrdi svoje aktivno prisustvo u regiji i snažnim diplomatskim naporima pokaže da je sposobna da predvodi civilizovani svet u 21.veku.

Ova organizacija ocenjuje da dramatični događaji u Kumanovu naslućuju otvaranje novog poglavlja nasilja na uzavrelom balkanskom tlu i da je politika međunarodne zajednice, koja je zaustavila evropski i atlantski integrativni put Makedonije, doprinela takvom stanju u toj zemlji i u regiji.

 U crnogorskom Građanskom pokretu Ujedinjena reformska akcija, novoj opozicionoj parlamentarnoj stranci smatraju, takođe, da događanja u Makedoniji predstavljaju još jedan dokaz da je Balkan vrlo zapaljiv ali ocenjuju i da „ukorenjeni režimi u svakom trenutku kad osete da su ugroženi mogu proizvesti nasilje“.

Jedan od čelnika te stranke, Dritan Abazović, mišljenja je da se slične stvari mogu očekivati i u Crnoj Gori u trenutku kada, kako je naveo, dođe do demontaže aktuelnog režima.

Uz ocenu da događaji u Kumanovu imaju političku pozadinu, Abazović se nada da će narod Makedonije, i Makedonci i Albanci, to shvatiti.