Turska avionom prevezla državljanina obolelog od korone iz Švedske

Svet 27. apr 202013:41 > 13:48
AFP/Ozan Kose

Turska je prevezla bolničkim avionom iz Švedske svog državljanina Emrulaha Guluškena, zaraženog virusom korona, pošto mu u Švedskoj, navodno, nije pružena lekarska pomoć, javlja AP.

Četrdesetsedmogodišnji Gulušken je sa troje dece vraćen iz Malmea u Tursku, pošto je njegova ćerka Lejla zatražila pomoć posredstvom društvenih mreža.

Prema njenim rečima, Gulušken je vraćen iz švedske bolnice, mada mu se stanje pogoršalo.

Gulušken je prebačen u Ankaru, gde je smešten u bolnicu.

Od marta je Turska vratila oko 40.000 svojih državljana iz 75 zemalja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Ankari.

Više od 400 uhapšenih tokom pandemije koronavirusa

Turska policija je u poslednjih mesec dana uhapsila više od 400 osoba zbog „provokacija“ na društvenim mrežama vezano za pandemiju korona virusa, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

„U poslednja 42 dana, utvrdjena su 6.362 naloga na društvenim mrežama, identifikovano 855 sumnjivih i uhapšene 402 osobe“, precizira se u saopštenju.

Turske vlasti prate osobe koje sumnjiče za širenje glasina o virusu ili one koji kritikuju način na koji vlada upravlja epidemijom. Ministarstvo unutrašnjih poslova je krajem marta saopštilo da je 410 osoba uhapšeno zbog sličnih optužbi koje je ministarstvo i danas navelo.

U Turskoj je više od 2.800 osoba umrlo od koronavirusa, a zaražno više od 110.000.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.