Mišel: Zapadni Balkan da nastavi sa reformama

Svet 06. maj 202020:31 > 20:35
John Thys/Pool via REUTERS

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da je na samitu EU i Zapadnog Balkana potvrđen stav da partneri Unije iz tog regiona treba da nastave s reformama i da je doneta odluka o otvaranju pregovora o članstvu s Albanijom i Severnom Makedonijom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, čija zemlja trenutno predsedava Uniji, Mišel je kazao da su donete „neke vrlo važne odluke koje iskazuju solidarnost“, uključujući najavljeno obezbeđivanje pomoći regionu od 3,3 milijarde evra.

POVEZANE VESTI

„Povodom evropske perspektive partnera sa Zapadnog Balkana, poslat je veoma važan signal i poruka da je čvrst stav da treba nastaviti s reformama u oblasti vladavine prava, demokratskih vrednosti i borbe protiv korupcije. Te teme su važne jer su i u korist građana i doprinose jačanju partenrtva Unije i regiona“, rekao je Mišel novinarima posle samita.

On je ocenio da je „važno da su se smanjile tenzije“ u regionu posle potpisivanja Prespanskog sporazuma Grčke i Severne Makedonije.

Mišel je dodao da je na samitu usvojena Zagrebačka deklaracija, o delovanju na međunarodnom nivou i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Današnja video konferencija održana je umesto samita predviđenog za 6. i 7. maj u Zagrebu, otkazanog zbog pandemije koronavirusa.

Evropska komisija trebalo je u Zagrebu da predstavi ekonomski i investicioni plan za dugoročan oporavak regiona i podsticanje privrednog rasta na putu ka EU, što je odloženo za jesen.