Gutereš: Pandemija koronavirusa izaziva cunami mržnje

Svet 08. maj 202008:42 > 08:43
Tanjug/AP, Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija rekao je da pandemija koronavirusa nastavlja da oslobađa “cunami mržnje i ksenofobije, žrtvovanja i zastrašivanja“, te je apelovao na sve da ulože napore na globalnom okončanju govora mržnje na globalnom nivou.

„Osećanja usmerena protiv stranaca porasla su na društvenim mrežama i na ulicama, proširile su se antisemitske teorije zavere i dogodili su se antimuslimanski napadi povezani sa COVID-om“, istakao je Gutereš.

On je kazao da su migranti i izbeglice „postali zlostavljani kao izvor virusa i da im je uskraćen pristup medicinskom lečenju“.

Gutereš je pozvao političke lidere da pokažu solidarnost sa svim ljudima, obrazovne institucije da se usresrede na „digitalnu pismenost“ u vremenu kada „ekstremisti nastoje da pronađu žrtve u zarobljenoj i potencijalno očajnoj publici“.

Pozvao je medije, posebno društvene mreže, da „uklone rasistički, mizogini i drugi štetni sadržaj“, civilno društvo da ojačaju svoje oružje za zaštitu ugroženih ljudi i verske lidere da posluže kao primeri međusobnog poštovanja“.

„I molim sve, svugde, da se suprotstave mržnji, tretiraju jedni druge dostojanstveno i iskoriste svaku priliku za širenje dobrote“, rekao je Gutereš.

Generalni sekretar je naglasio da COVID-19 „nije briga o tome ko smo, gde živimo, u šta verujemo ili o bilo kojim drugim razlikama“.

Guterešov globalni apel za suzbijanje govora mržnje povezanog sa COVID-19 usledio je nakon poruke od 23. aprila u kojoj je pandemiju koronarivus nazvao „ljudskom krizom koja brzo postaje kriza ljudskih prava“.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.