Rusija traži demanti tvrdnji da vlasti smanjuju broj umrlih od koronavirusa

Svet 13. maj 202022:59 > 23:06
Izvor: Reuters / Sergei Karpukhin

Ministarstvo inostranih poslova Rusije poslaće pismo izdavačima Fajnenšel tajmsa i Njujork tajmsa sa zahtevom da demantuju tvrdnje da ruske vlasti smanjuju broj umrlih od koronavirusa, najavila je portparolka ministarstva Marija Zaharova za Itar tas.

Pisma su pripremljena za urednike dva lista i biće im predata posredstvom ambasada u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji, najavila je Zaharova.

Ona je naglasila da se Ministarstvo inostranih poslova obradilo i predstavniku OEBS za slobodu medija Arlemu Deziru i generalnoj sekretarki UNESKO Odri Azule.

Slične materijale ćemo poslati sekretarijatu UN kao primer „infodemije“, o kojoj je govorio generalni sekretar Antonio Gutereš, istakla je Zaharova.

Fajnenšel tajms je objavio da bi broj umrlih u Rusiji od koronavirusa mogao biti 70 odsto veći od zvaničnih podataka, dok je Njujork tajms, takođe, objavio netačne podatke o situaciji sa koronavirusom u Rusiji, navodi Itar tas.

Specijalna predstavnica Svetske zdravstvene organizacije u Rusiji Melita Vujnovič rekla je da nema činjenica o svesnom umanjivanju broj umrlih od koronavirusa u toj zemlji.