Delovi Pekinga u karantinu zbog povratka virusa, najveća pijaca novo žarište

Svet 13. jun 202014:29 > 14:35
Izvor: AFP/Greg Baker

U Pekingu je 11 stambenih četvrti pod karantinom zbog pojave novog žarišta koronavirusa na pijaci koja veći deo Pekinga snabdeva hranom, saopštile su kineske vlasti. Virus je potvrđen kod 45 osoba, navele su vlasti i dodale da je zatvoreno devet škola i obdaništa, a biće testirano svih 10.000 zaposlenih na jednoj od najvećih veletržnica u Aziji.

Od testiranih 517 ljudi, ispostavilo se da je pozitivno na virus njih 45 na pijaci Ksinfadi u jugozapadnom kvartu Fengtai, rekli su lokalni zvaničnici. Zvaničnici navode da zaraženi ne pokazuju simptome, ali da su okolna naselja nedaleko od pijace, koja se smatra najvećom poljoprivrednom veletržnicom u Aziji i snabdeva 80 posto tržišta u Pekingu.

Na ulaze u stambene blokove postavljene su straže koje su na dužnosti 24 časa. Cela pijaca zatvorena je jutros, a BBC prenosi izjave kineskih zvaničnika da su tragovi virusa pronađeni i na daskama za sečenje lososa koji je stigao iz inostranstva. Lokalne vlasti su saopštile da će biti testirano svih 10.000 zaposlenih na pijaci.

AFP/Greg Baker

„U skladu sa principom stavljanja bezbednosti masa i zdravlja na prvo mesto usvojili smo mere blokade za pijacu Ksinfadi i okolna naselja“, rekao je lokalni zvaničnik Ču Džunvei.

U međuvremenu raste bojazan od mogućeg drugog talasa pandemije tokom koje je u svetu zaraženo više od 7,6 miliona ljudi, dok je umrlo više od 420.000.