Austrija dopustila pružanje seksualnih usluga, ali preporučuje maske

Svet 01. jul 202019:31 > 02. jul 2020 00:13
ANOEK DE GROOT / AFP

Seksualnim radnicima u Austriji od srede je dozvoljeno da nastave sa svojom delatnošću, a ministarstvo zdravlja je dalo i popis preporuka za sprečavanje širenja novog koronavirusa bez obzira na intimnu prirodu tog posla.

„Ograničite fizički kontakt na minimum“, savetovalo je ministarstvo i dodalo da bi seksualni radnici i klijenti tokom seksualnog odnosa trebalo da izbegavaju da budu licem u lice.

Ministarstvo je takođe upozorilo da treba izbegavati ljubljenje i grupni seks. I klijenti i seksualni radnici treba da koriste jednokratne maske, preporučuje ministarstvo.

Prema ovim preporukama, javne kuće treba da informišu klijente o zdravstvenim i higijenskim pravilima, a seksualni radnici ne treba da nude svoje usluge osobama koje imaju simptome kovida-19 poput kašlja, kratkog daha ili temperature.

Pre sastavljanja preporuka ministarstvo je održalo okrugli sto sa seksualnim radnicima kako bi čulo i njihova mišljenja.

„Vrlo nam je drago da je ministarstvo pribeglo preporukama umesto pretnji kaznama“, rekla je Eva fon Raden koja vodi bečko savetovalište za seksualne radnike u okviru dobrotvorne organizacije Volkšilf.

Veliki deo osoba koje rade u tom poslu vrlo je zainteresovan za primenu mera zdravstvene bezbednosti, sa ili bez pandemije, navodi agenciji dpa. Međutim, žene koje nude svoje usluge na ulicama teško će moći da primenjuju nove preporuke, priznala je Fon Raden.

U Austriji je registrovano oko 8.000 seksualnih radnika.

Sve o pandemiji možete čitati na stranici Koronavirus.