Predsednik Poljske predlaže zabranu usvajanja dece istopolnim parovima

Svet 06. jul 202013:14 > 13:23
Tanjug, AP Photo/Petr David Josek

Predsednik Poljske Andžej Duda je, u jeku kampanje pred drugi krug predsedničkih izbora u Poljskoj 12. jula, podneo Sejmu poljskog parlamenta predlog izmena Ustava tako da se zabrani da osobe istog pola mogu da usvajaju decu.

„Usvojiti se može samo maloletna osoba i to samo za njeno dobro, a da je usvoji može isključivo bračni par koji Ustav definiše kao vezu žene i muškarca. Maloletno lice ne može da usvoji osoba koja živi u vezi sa osobom istog pola“, kazao je Duda na pitanje o čemu se radi u ustavnom amandmanu koji predlaže parlamentu.

Ukoliko bi dvotrećinskom većinom poslanici i senatori izglasali ove izmene Ustava, sudovi i nadležni organi bi bili dužni da proveravaju da li neko ko želi da usvoji dete kao pojedinac nije slučajno u vezi sa osobom istog pola.

„To ne važi za biološke roditelje. U Poljskoj postoje velika očekivanja da će deca u Poljskoj biti bezbedna takođe i pred usvajanjem od strane istopolnih parova“, rekao je Duda kada je potpisao predlog izmena Ustava.

Predsednik Duda, koji je u drugi krug predsedničkih izbora ušao kao kandidat vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda, je i u kampanji pred prvi krug 26. juna nastojao da se predstavi kao zaštitnik Poljaka od ideologije LGBT i kazao je da seksualne manjine nisu ljudi, već ideologija koju je označio kao goru od boljševičke.

Duda tokom cele kampanje nastoji da uveri Poljake privržene katoličkim i tradicionalnim vrednostima da bi izbor njegov protivkandidata Rafala Tšaskovskog, popularnog gradonačelnika Varšave iz liberalne Građanske platforme, značio moralni sunovrat, seksualizaciju poljske dece i mogućnost istopolnih brakova sa usvajanjem dece.

Tšaskovski je već na najavu da će Duda podneti predlog izmene Ustava krajem prošle sedmice kazao da nijedna relevantna stranka u Poljskoj nije za to da se LGBT manjinama omogući usvajanje dece, ni one stranke koje podržavaju inicijative da se reše nekom vrstom registrovanog partnerstva praktični aspekti života u istopolnoj vezi, kao što je obaveštavanje prilikom bolesti partnera ili nasleđivanje.

On je upozorio da ovom incijativom i napadima na LGBT osobe u Poljskoj predsednik Duda nastoji da skrene pažnju sa pravih problema Poljaka koje vlada ne rešava i sa drugih afera konzervativne desnice.

Prošle sedmice, poljski list Žečpospolita objavio je da je predsednik Duda, iako tvrdi da je zaštitnik porodičnih vrednosti, pomilovao pedofila, oca koji je nekoliko godina seksualno zlostavljao svoju rođenu ćerku, a koji je izdržao celu kaznu.

Međutim, na zahtev sada već punoletne ćerke i njene majke, Duda mu je ukinuo zabranu pribižavanja na manje od dva metra, kako bi mogao da živi u istom stanu i finansijski pomaže porodicu.

Predsednik Duda se prvo branio da je pomogao porodici i to na zahtev žrtve koja je ocu oprostila, i da navodno tu nije ni bilo silovanja i da je pomogao jer je to „stvar unutar porodice“.

Kada je tabloid Fakt, u vlasništvu nemačkog i američkog kapitala, objavio zatim naslovnu stranu sa slikom predsednika Dude i krupnim naslovima sa detaljima iz sudskog procesa, kao i članak iz kojeg se jasno vidi da je otac silovao devojčicu od njene sedme do 11. godine, predsednik Duda je optužio Nemačku da se meša u unutrašnje poslove Poljske i da nastoji takvim skandaloznim pisanjem da iz Berlina diriguje i izabere ko će biti predsednik Poljske, ne pominjući američkog vlasnika u tom tabloidu.

Andžej Duda ušao je u drugi krug posle pobede u prvom, kada je osvojio 43,5 odsto glasova, dok je sledeći najuspešniji od ukupno deset kandidata bio Tšaskovski sa 30,46 odsto glasova.

Prema svim dosadašnjim anketama, drugi krug je potpuno neizvestan, pošto ankete raspoloženja birača daju prednost čas jednom, čas drugom i to sa tesnom razlikom na nivou statističke greške.