Protest seksualnih radnica u Hamburgu, traže ponovno otvaranje bordela

Svet 12. jul 202015:33 > 15:36
REUTERS/Fabian Bimmer

Seksualne radnice u Hamburgu protestovale su zahtevajući od vlasti da dozvoli otvaranje bordela u Nemačkoj, nakon što su više meseci bili zatvoreni zbog pandemije koronavirusa.

„Najstarijem zanatu potrebna je vaša pomoć“, pisalo je na transparentu jednog od učesnika u ulici Herbertštrase u Hamburgu.
Neki demonstranti nosili su pozorišne maske, a neki su svirali na različitim instrumentima.

Udruženje radnika seks industrije, koje je organizovalo proteste, saopštilo je da stalna blokada i zabrana rada bordela prisiljava neke od njih da rade na ulici što je nezakonito i mnogo opasnije i nije u skladu sa higijenskim standardima.

Isti izvor je naveo da javne kuće mogu brzo da primene mere protiv pandemije koronavirusa, što su uradili i drugi, uključujući zaštitne maske, ventilaciju prostorija i registraciju kontakta posetilaca.

„Prostitucija ne nosi veći rizik od infekcije od drugih usluga koje uključuju dodirivanje tela kao što su masaža ili kozmetika, pa čak i ples i kontakt sportovi“, navodi se u saopštenju, i dodaje da je higijena sastavni deo prostitucije.

Nakon što su širom Nemačke ponovo otvorene prodavnice, restorani i barovi, radnici seks industrije su izolovani i njima je oduzeto pravo na egzistenciju i pored toga što ne predstavljaju veću opasnost po zdravlje.

Prostitucija je legalna u Nemačkoj.