Ministri EU kritikovali Tursku zbog Aja Sofije

Svet 13. jul 202012:52 > 12:55
Izvor: REUTERS/Murad Sezer

Ministri spoljnih poslova Evropske unije kritikovali su Tursku zbog promene statusa Aja Sofije iz muzeja u džamiju i traženje nafte i gasa u spornim mediteranskim vodama. Na prvom sastanku licem u lice posle nekoliko meseci, ministri su planirali da razgovaraju o zaoštravanju stava Ankare, mada se ne očekuju neposredne mere.

„Ovo što se događa sa Aja Sofijom, to je udarac“, rekao je ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn.

Aja Sofija je sagrađena u Istanbulu kao hrišćanska crkva, a posle ukidanja odluke da bude muzej, papa, Unesko i mnogi međunarodni zvaničnici izrazili su žaljenje i kritikovali potez turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

POVEZANE VESTI

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj prošle nedelje je posetio Tursku, gde je razgovarao o sporu Ankare s Grčkom i Kiprom oko istraživanja nafte i gasa u istočnom mediteranskom regionu.

Turski brodovi za istraživanje i bušenje nafte su u pratnji ratnog broda nedavno istraživali u oblasti gde Kipar insistira na tome da ima ekskluzivna prava. Turska vlada je saopštila da štiti svoje interese kada je reč o prirodnim resursima na području kiparskih Turaka (samoproglašene turske republike Severni Kipar).

Švedska ministarka spoljnih poslova En Linde izjavila je da su događaji na Mediteranu „razlog za zabrinutost“ za EU, ali je insistirala da se pitanja ljudskih prava i demokratije razmotre i tokom redovnog mesečnog sastanka.

Borelj je rekao da odnosi sa Turskom „nisu naročito dobri u ovom trenutku“.