Turska imenovala tri imama za Aja Sofiju

Svet 23. jul 202017:31 > 17:37
REUTERS/Murad Sezer

Turska je imenovala tri imama za Aja Sofiju, pred prvu molitvu u tom zdanju nakon 86 godina. Sutra će biti održana prva muslimanska molitva u Aja Sofiji nakon što je iz muzeja vraćena u džamiju.

Molitvi bi trebalo da prisustvuje i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

POVEZANE VESTI

Ministar religijskih poslova Turske Ali Erbas imenovao je danas tri imama koji će voditi molitve u obnovljenoj džamiji, Mehmeta Bojnukalina, profesora islamskog prava na istanbulskom univerzitetu Marmara, Feruha Mustuera i Bunjamina Topcuoglua, imame druge dve istanbulske džamije.

Erbas je takođe za Aja Sofiju imenovao pet mujezina, osoba koje muslimane sa vrha minareta pozivaju na molitvu.

Vlasti su van Aja Sofije označile mesta gde će na sutrašnjoj molitvi stajati muškarci, a gde žene, a kako je najavljeno 17.000 pripadnika obezbeđenja će biti na dužnosti. Nekoliko puteva prema zdanju je blokirano.

Državni savet, najviši upravni sud Turske, presudio je početkom jula u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Saveta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnjaju u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

Erdogan je odmah posle objavljivanja te odluke izdao dekret o pretvaranju Aja Sofije u džamiju, koja je na početku svoje istorije bila vizantijska katedrala.

Taj potez je naišao na kritike SAD, Grčke, Evropske unije i hrišćanskih lidera.