Lukašenko preti stranim novinarima proterivanjem: Slikajte kombajne, ne proteste

Svet 23. jul 202020:04 > 20:22
Izvor: Tanjug/AP; Sergei Grits

Beloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko zapretio je proterivanjem stranih novinara koje je optužio za podsticanje protesta protiv njega uoči predsedničkih izbora i pozvao ih da se, umesto na proteste, usredsrede na pisanje o žetvi.

Lukašenko (65), poznat kao „posljdnji euvopski diktator“, suočava se s najvećim izazovima u svojoj vladavini. U zemlji raste bes zbog njegovog odgovora na pandemiju koronavirusa, ekonosmkih posledica i kršenja ljudskih prava.

Dvojica njegovih glavnih protivnika na izborima su u zatvoru, a još jedan je diskvalifikovan s predsedničkih izbora koji treba da se održe 9. avgusta, što je nateralo opoziciju da se okupi oko supruge jednog kandidata.

„Oni pozivaju na nerede. Zašto to tolerišete?“, rekao je Lukašenko na sastanku vlade i optužio medije za organizovanje protesta i nizanje „uvreda za uvredom“.

„Ne treba čekati kraj predizborne kampanje. Proterajte ih odavde ako ne poštuju naše zakone i pozivaju ljude na Majdan.“

Lukašenko je optužio opozicione demonstrante da žele da ga svrgnu s vlasti na isti način kako je svrgnut ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, kojeg je podržavala Rusija, na uličnim protestima 2014.

Pozvao je novinare da pažnju usmere na druge teme. „Neka odu na polje gde se danas vodi stvarna bitka, bitka za žetvu“, rekao je Lukašenko.

„Trebalo bi da fotografišu kombajne. Pričajte nam o tim običnim ljudima, marljivim radnicima koji hrane našu zemlju. Svi oni će trčati sutra u radnje kako bi kupili komad hleba za sebe, decu, rođake i prijatelje.“

Policija je prošle nedelje uhapsila stotine ljudi nakon što je izborna komisija odbila da registruje neke opozicione kandidate, kako bi se osigurala još jedna pobeda Lukašenka koji je na vlasti 26 godina.

Aktivisti za ljudska prava rekli su da je od početka predizborne kampanje uhapšeno više od 1.100 ljudi, uključujući novinare.