Bivši kandidat na izborima u Belorusiji Valeri Cepkalo pobegao u Rusiju

Svet 24. jul 202021:21 > 21:28
REUTERS/Vasily Fedosenko/File Photo

Beloruski opozicionar čija je kandidatura na predstojećim predsedničkim izborima odbijena, pobegao je Moskvu iz straha od mogućeg hapšenja, saopštio je njegov tim za predizbornu kampanju.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, na vlasti od 1994. godine, kandidovao se za šesti mandat. Predsednički izbori su zakazani za 9. avgust ali je predizborna kampanja obeležena represijom i hapšenjem opozicionih kandidata.

Bivši diplomata visokog ranga Valeri Cepkalo, čija je kandidatura odbijena, „otišao je u Moskvu sa decom iz straha za svoju bezbednost“, rekao je Frans presu njegov portparol Aleksej Urban.

Njegova supruga Veronika Cepkalo je ostala u Belorusiji i priključila se kampanji glavnog protivnika Lukašenka na izborima, čija je kandidatura prihvaćena.

U pitanju je Svetlana Tihanovskaja.

Cepkalo je jednoj lokalnoj onlajn medijskoj kući rekao da su on i supruga doneli takvu odluku posle informacija dobijenih iz izvora bliskih službi bezbednosti da se priprema njegovo hapšenje.

Njegova supruga je rekla da su policajci nedavno posetili školu koju pohadjaju njihova deca i da su od nastavnika zatražili neku pisanu izjavu.

„Kako sam shvatila, započeli su proceduru kako bi me lišili roditeljskog prava. Zbog toga smo suprug i ja odlučili da on odvede decu van Belorusije, jer smo ovde suočeni sa pravom pretnjom i pravom opasnošću“, rekla je Veronika Cepkalo.