Oštra svađa Turske i Grčke zbog pretvaranja Aja Sofije u džamiju

Svet 25. jul 202014:38 > 14:38
REUTERS/Murad Sezer

Turska i Grčka razmenile su teške reči zbog pretvaranja Aja Sofije u džamiju, dan nakon prvog namaza u Aja Sofiji nakon što je 86 godina bila muzej.

Grčka je oštro kritikovala pretvaranje Aja Sofije iz muzeja u džamiju, a crkvena zvona širom Grčke zvonila su u petak, u vreme dok je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obavljao namaz u Aja Sofiji.

„Grčka je još jednom pokazala svoje neprijateljstvo prema islamu i Turskoj pod egidom reagovanja na otvaranje džamije Aja Sofija vernicima“, poručio je u subotu saopštenjem portparol turskog ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoj.

Ministarstvo je oštro osudilo izjave grčkih ministara i parlamentaraca, kao i paljenje turske zastave u Solunu, dodaje se.

Aja Sofija otvorila se za molitvu kao džamija u skladu s voljom turskog naroda i pripada Turskoj, kao sva druga kulturna dobra u zemlji, navodi se.

Grčko ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je saopštenjem, u kojem stoji da je „međunarodna zajednica 21. veka zapanjena kada vidi religijska i nacionalistička lutanja današnje Turske“.

Aja Sofija, koja je izvorno bila crkva do osmanskog osvajanja Carigrada, važna je za mnoge pravoslavne Grke.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis u petak je nazvao Tursku „kreatorom problema“, dok je pretvaranje Aja Sofije u džamiju nazvao „uvredom civilizaciji 21. veka“.

Grčka i Turska imaju brojna nerešena pitanja, poput teritorijalnih sporova u Egejskom moru te pitanja Kipra, čiji severni deo kao nezavisnu državu priznaje samo Turska koja je izvršila invaziju na Kipar 1974.