Svaki Izraelac dobiće 220 dolara jednokratne pomoći i još po 150 za svako dete

Svet 26. jul 202021:06 > 21:10
AFP/Jack Guez

Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua odobrila je jednokratnu pomoć od 220 američkih dolara za gotovo sve izraelske državljane u sklopu borbe protiv koronavirusa.

Ukupni paket pomoći, namenjen svim Izraelcima koji zarađuju manje od 16.000 dolara mesečno, državnu će blagajnu koštati 6,5 milijarda izraelskih šekela (1,9 milijarda dolara).

To je Netanjahuove kritičare podstaklo da ga optuže za „neselektivno“ i „rasipno“ trošenje novca.

Ministar financija Izrael Katz, obojica članovi desno orijentisane stranke Likud, potez brani ističući da će se taj novac vratiti u ekonomiju opustošenu restrikcijama i karantinom uvedenim zbog pandeme koronavirusa.

Svi izraelski građani automatski će na bankovni račun dobiti 750 šekela (220 dolara) te još 500 šekela (oko 150 dolara) za svako dete, odnosno najviše do troje dece, stoji u saopštenju.

Hiljade Izraelaca su ranije ovaj mesec izašle na ulice Tel Aviva protestujući protiv ekonomske politike Netanjahua.

Više od 10 hiljada ljudi okupilo se na Trgu Rabin kako bi skrenuli pažnju na finansijske poteškoće koje je donijela koronakriza, pogotovo kod samozaposlenih. Optuživali su vladu da se ne brine dovoljno za potrebe građana.

Restrikcije uvedene zbog koronavirusa zadale su težak udarac izraelskoj ekonomiji. Broj nezaposlenih nedavno je narastao na više od 20 posto.

Raste i broj novozaraženih, zbog čega prete nove restrikcije.

Još vesti o koronavirusu potražite u našem LIVE BLOGU i na stranici Koronavirus.