Anketa 100 dana uoči izbora: Amerikanci misle da zemlja ide u pogrešnom pravcu

Svet 27. jul 202017:36 > 17:43
REUTERS/Jonathan Ernst

Tačno 100 dana do izbora u novembru, više Amerikanaca misli da Amerika ide u pogrešnom smeru, nego u bilo kom momentu u toku mandata predsednika Donalda Trampa, piše Glas Amerike.

Nova anketa agencije AP i Centra za istraživanje javnosti NORC pokazuje da način na koji se predsednik bori protiv koronavirusa podržava samo 32 odsto Amerikanaca. I odnos Trampa prema ekonomiji, njegov lični pečat u mandatu, ima smanjenu podršku poslednjih meseci. 

Čak iako pokuša da se fokusira na trku protiv najverovatnijeg protivnika Džoa Bajdena, na različitim kulturnim temama i porukama o „redu i zakonu“, Trampove šanse za reizbor biće usko povezane za načinom borbe protiv pandemije i da li će glasači verovati da će se zemlja vratiti u normalu pod njegovim vođstvom. 

Anketa AP i NORC pokazuje da osam od 10 Amerikanaca smatra da zemlja ide u lošem pravcu, što je više nego kada je Tramp preuzeo funkciju. Anketa isto pokazuje da 38 odsto Amerikanaca misli da je nacionalna ekonomija u dobrom stanju, što je pad od januara pre pandemije, kada je to mislilo 67 odsto ispitanih. 

Bajdenova kampanja će poslednjih meseci pre izbora bitifokusirana na Trampa, uverena da će bivši potpredsednik SAD moći da pobedi, ako izbori budu referendum o tome da li trenutni vrhovni komandant treba da ima još četiri godine funkcije.

Još jedan test za predsednika biće u avgustu i septembru, jer Tramp i njegova administracija pokušavaju da otvore škole, dok je javnost sumnjičava. Anketa pokazuje da se jedna trećina Amerikanaca protivi toj ideji,dok polovina smatra da treba doneti posebne mere i preporuke.