Američke diplomate napustile konzulat u kineskom Čengduu

Svet 27. jul 202018:02 > 18:11
TANJUG/AP Photo/Ng Han Guan

Američki diplomatski službenici napustili su konzulat u kineskom gradu Čengduu, javio je BBC.

Konzulat je napušten pošto je istekao rok od 72 sata. Kina je naredila zatvaranje kao odgovor SAD-u koje su zatvorile kineski konzulat u Hjustonu u Teksasu prošle nedelje.

Prethodno je osoblje ambasade viđeno kako napušta zgradu, uklonjena je ploča i američka zastava spuštena je na pola koplja. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je kinesko osoblje ušlo u zgradu i „preuzelo je“. 

POVEZANE VESTI:

Portparol američkog Stejt departmenta je rekao da su SAD razočarane zbog odluke Komunističke partije Kine i da će nastojati da dopru i do ljudi u ovoj važnoj regiji preko drugih mesta u Kini. Dok se američki konzulat zatvarao, lokalno stanovništvo se okupilo ispred zgrade. Mnogi su mahali kineskim zastavama i fotografisali se.

SAD su prošle nedelje naložile Kini da zatvori svoj generalni konzulat u Hjustonu, da bi se „zaštitila američka intelektualna svojina i privatne informacije Amerikanaca“.

Prema američkim medijima, vatrogasci su uoči odluke o zatvaranju bili pozvani u konzulat zbog dokumenata koji su navodno spaljeni u dvorištu tog predstavništva.

Peking je odluku Vašingtona o zatvaranju konzulata ocenio kao provokaciju suprotnu međunarodnom pravu.