Pandemija virusa se nezadrživo širi, naučnici tvrde – počeo drugi talas

Svet 27. jul 202019:13 > 19:47
Tanjug/ AP Photo/Charles Krupa

Pandemija koronavirusa se nezadrživo širi. U svetu je od kovida-19 obolelo 16 i po miliona ljudi, od kojih više od polovine na američkom kontinentu. Novi porast broja obolelih, tvrde naučnici, ukazuje da je počeo drugi talas širenja bolesti.

Virus je u nedelju detektovan i u izolovanoj Sjevernoj Koreji, koja je do sada tvrdila da je pošteđena. 

Kina je danas prijavila 61 novi slučaj, najveći broj od aprila, što je podstaklo strah od novog talasa epidemije u toj zemlji.

„Slika bolesti širom planete je pomešana. Države u kojima je došlo do intezivnog širenja zaraze su u jako teškom stanju, ali to može da se promeni, jer smo videli da je to nekima uspelo“, rekla je Marija van Kerhov iz SZO.

POVEZANE VESTI:

 Iz Svetske zdravstvene organizacije ponavljaju da mere za sprečavanje širenja virusa ne smeju da popuštaju, jer se u poslednjih šest sedmica broj obolelih udvostručio.

„Jasno je da kada se izvrši pritisak na virus cifre idu dole. Čim pritisak olabavi dolazi do skoka broja zaraženih. Dakle nije pravo pitanje da li je ovo prvi ili drugi talas, nego koliki je pritisak na uklanjnjanje virusa“, kaže Majk Rajan iz SZO.

I u Nemačkoj porast broja zaraženih ukazuje da je počeo drugi talas pandemije: U poslednja tri dana obolelo je 2.000 ljudi. U Berlinu se razmatra uvođenje obaveznog testiranja za sve putnike iz inostranstva.

„Potrebna su nam obavezna testiranja na aerodromima. Testiranja za sve i što pre. Mi smo spremni i samo čekamo zeleno svetlo savezne vlade“, rekao je premijer Bavarske Markus Zeder.

Zemlje širom Azije suočavaju se s drugim talasom zaraze. Ponovo se zatvaraju restorani i druga mesta javnog okupljanja. Zbog skoka broja slučajeva, Vijetnam je stavio u karantin grad Danang.

Australija, gde je u nedelju umrlo 10 osoba, najviše u jedom danu, i gde je pet miliona stanovnika Melburna već dve nedelje u karantinu, takođe beleži dnevne rekorde.

Za to vreme najveće do sada testiranje vakcine protiv infekcije kovid-19, čiju izradu finansira američka vlada, počela je u ponedeljak na prvih 30.000 dobrovoljaca. Još nema garancije da ova eksperimentalna vakcina zaista štiti od virusa.

Još vesti o koronavirusu potražite u našem LIVE BLOGU i na stranici Koronavirus.