Tramp šalje dodatne federalne snage bezbednosti u Portland zbog protesta

Svet 27. jul 202022:21 > 22:23
Tanjug/ AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa šalje najmanje 100 pripadnika federalnih snaga bezbednosti u Portland jer se protesti u najvećem gradu države Oregon zaoštravaju, objavio je u ponedeljak Vašington post.

Šerifska služba SAD-a (U. S. Marshals Service) odlučila je da pođalje 100 pripadnika snaga bezbednosti kako bi osnažili snage  koje čuvaju zgradu Saveznog suda u Portlandu, navodi Vašington post, pozivajući se na interni mejl.

POVEZANE VESTI

Razmatra se i slanje dodatnih 50 pripadnika agencije zadužene za zaštitu američke granice.

Lokalne vlasti u Portlandu protive se raspoređivanju federalnih snaga u gradu.

Protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti, koje je podstaklo ubistvo nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu, izbili su u vreme dok se američki predsednik Trmp bori za ponovni izbor protiv demokratskog kandidata Džoa Bajdena.

Gotovo dva meseca traju protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti u najvećem gradu države Oregon.

Trampovo slanje saveznih agenata u Portland ne podržavaju lokalni zvaničnici koji to smatraju prekoračenjem ovlašćenja federalne vlade i znakom autoritarizma.

Oregonska tužiteljka Elen Rosenblum zatražila je 19. jula zabranu pristupa agentima federalnih bezbednosnih agencija.

„Ne samo da sprečavaju ljude da koriste svoja prava iz Prvog amandmana o mirnom protestu, nego i stvaraju nestabilnu situaciju na našim ulicama“, navela je.

Zaključila je kako je „federalna vlada izabrala Portland da iskoristi svoje taktike zastrašivanja kako bi zaustavila proteste građana protiv policijske brutalnosti i zaustavila podršku pokretu Black Lives Matter“.

Republikanski predsednik oštro kritikuje demokrate koji su na vlasti u gradovima i saveznim državama „u kojima raste kriminal“ i nada se da će svojim programom uvođenja „zakona i reda“ povećati svoju popularnost četiri meseca do predsedničkih izbora.

Bela kuća nastoji se u svojim saopštenjima fokusira „na gradski kriminal“ dok Trampova popularnost pada zbog načina na koji je njegova vlada upravljala pandemijom koronavirusa.