Oproštaj od Džona Luisa, saradnika Martina Lutera Kinga, na Kapitol hilu

Svet 27. jul 202023:26 > 23:35
Tanjug/ Shawn Thew/Pool via AP

Telo Džona Luisa, preminulog kongresmena i borca za ljudska prava izloženo je u zgradi američkog Kongresa, što predstavlja jedno od najvećih priznanja ukazano jednom američkom državljaninu.

Kovčeg sa njegovim telom donet je u zgradu u kojoj je radio predstavljajući građane okruga Džordžija poslednjih trideset godina. U skladu sa merama predostrožnosti zbog pandemije Kovida 19 kovčeg sa telom kongresmena Luisa izložen je na vrhu stepeništa istočnog ulaza u zgradu Kapitola – tako da su ispunjene norme koje podrazumevaju fizičko distanciranje i nošenje maski, navodi Glas Amerike.

Džon Luis preminuo je prošle nedelje, u osamdesetoj godini, nakon jednogodišnje borbe sa rakom pankreasa. Predsedavajući oba doma Kongresa, Nensi Pelosi i Mič Mekonel, ukazali su da će građani Luisu moći da odaju poštu u ponedeljak i utorak u Kongresu.

Luis je drugi Afroamerički kongresmen kome će poštu odavati na Kapitol hilu. Prvi je bio kongresmen Ilajdža Kamings koji je preminuo 2019.

Crkvena služba za Luisa biće održana u četvrtak u baptističkoj crkvi Ebenizer u Atlanti, u kojoj je Martin Luter King bio sveštenik.

Sahrana će biti održana u Atlanti. Prethodno je kovčeg sa telom američkog kongresmena i borca za ljudska prava Džona Luisa, tokom vikenda, prenet preko mosta Edmund Petus u državi Alabami.

Na mestu na kome su on i drugi demonstranti za glasačka prava dobili batine 1965, u danu poznatom kao „Krvava nedelja“, počeo je drugi dan opraštanja od Luisa, od ukupno planiranih šest.

Džon Luis bio je poznati američki borac za ljudska prava, a postao je jedan od prominentnijih članova pokreta 50-ih i 60-ih godina. Sa samo 23 godine bio je bliski saradnik Martina Lutera Kinga i bio je poslednji živi govornik sa Marša na Vašington 1963. na kome je Martin Luter King održao čuveni govor „Ja imam san“.

Borba za prava crnaca Luisa je odvela u politiku. Prvo je bio izabran u Gradsko veće Atlante, a potom u Kongres. Služio je 17 mandata u Predstavničkom domu kao predstavnik petog distrikta iz Džordžije.

REUTERS/Elijah Nouvelage