Policija u Sidneju hapsila učesnike antirasističkih protesta

Svet 28. jul 202010:52 > 11:02
REUTERS/Loren Elliott

Policija Novog Južnog Velsa uhapsila je vođu antirasističkih protesta u Sidneju i sprečila da oni i danas budu održani, nakon što su sudovi presudili da je okupljanje u tom gradu nezakonito zbog pandemije.

Organizator Pedi Gibson bio je jedan od mnogih koji su uhapšeni u jednom parku pre nego što je miting trebalo da počne u podne.

Dva policajca uslikana su kako vode prkosnog Gibsona, a policija je gužvu u parku očistila 15 minuta pre predviđenog početka mitinga.

Neki demonstranti platili su kazne od 1000 australijskih dolara, a broj okupljenih bio je mnogo manji od 5000 koliko se na društvenim mrežama registrovalo za dolazak.

Policija Novog Južnog Velsa je potvrdila hapšenja i najavila saopštenje za kasnije.

REUTERS/Loren Elliott

Okupljanja na otvorenom u ovoj australijskoj državi ograničena su na 20 ljudi zbog pretnje pandemije.

Gibson je proteste organizovao sa porodicom čoveka koji je 2015. godine umro u zatvoru nakon što je više puta rekao „ne mogu disati“.

Demonstranti su prikupili više od 100.000 potpisa u peticiji kojom se traži da se zatvorski čuvari optuže.

Sudija Vrhovnog suda Novog Južnog Velsa prihvatio je u nedelju tvrdnju policije da su demonstacije rizične zbog prenosa zaraze, a apelacioni sud je odbacio žalbu demonstranata koji su tvrdili da sudija nije imao ovlašćenja da zabrani miting.

Premijer Novog Južnog Velsa upozorio je da se Sidnej nalazio u kritičnoj tački pandemije u kojoj su se vlasti borile da smanje infekcije traženjem kontakata i testiranjem.