UN: Severnokorejske vlasti zlostavljale žene koje su se vratile iz inostranstva

Svet 28. jul 202015:12 > 15:21
Shutterstock

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je da su deo severnokorejskih žena koje su otputovale u inostranstvo u potrazi za poslom zlostavljali pripadnici bezbednosti prebijanjem, pritvaranjem u nesanitarnim uslovima i ostavljanjem bez hrane po povratku u Severnu Koreju.

Kancelarija UN i visoki komesar za ljudska prava naveli su u izveštaju „višestruka i ozbiljna kršenja ljudskih prava od strane državnih bezbednosnih i policijskih službenika“ u Severnoj Koreji. Žene su razgovarale sa zvaničnicima UN za ljudska prava nakon što su posle pritvora pobegle iz Severne Koreje.

Svedočenja pokazuju da su one bile suočene sa prisilnim radom ili seksualnim iskorišćavanjem u drugim zemljama a zatim su smatrane izdajnicima i kažnjavane zbog kontaktiranja sa hrišćanskim grupama u inostranstvu nakon povratka u Severnu Koreju. Severnokorejska diplomatska misija u Ženevi nije odmah odgovorila na ove navode.

Kancelarija UN za ljudska prava takođe je pozvala druge strane zemlje u koje su žene pobegle da poštuju princip „neproterivanja“ ili da ne vraćaju ljude u zemlje u kojima bi mogli da se suoče sa kršenjem ljudskih prava.